Elemzések Új magasságokba emelkedett a Tesla részvényeinek értéke – ez történt a 35. héten

Új magasságokba emelkedett a Tesla részvényeinek értéke – ez történt a 35. héten

Végh Martin | 2020.08.31 07:22

Új magasságokba emelkedett a Tesla részvényeinek értéke – ez történt a 35. héten

Fotó: Tesla

Az előző héten a Tesla messze a legértékesebb autógyártóvá vált. A kínai elektromosautó-gyártók beszámoltak európai és észak-amerikai terjeszkedési terveikről, az első tisztán elektromos SUV-jának termelését megkezdő Volkswagen pedig elkerült egy dízelbotrány miatti nagy összegű büntetést. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Augusztus 27-én történelmi magasságban járt az amerikai Tesla részvényeinek értéke. A vállalat piaci kapitalizációja ennek eredményeként mostanra bőven felülmúlja a legnagyobb tradicionális autógyártókét.

A Volkswagen megkezdte az első akkumulátoros elektromos SUV-jának, az ID.4-nek a gyártását a zwickaui üzemében, ahol a szintén tisztán elektromos ID.3 is készül. A hannoveri egységben pedig a nyári leállás ideje alatt előkészületeket tettek több elektromos modell, köztük az ikonikus T1-es mintájára készült kisbusz gyártásának beindításához.

Beszámoltunk róla, hogy a német autógyártó elkerülte, hogy újabb büntetést kellejen fizetnie a dízelbotrány kitörését megelőzően kibocsátott kötvények miatt, a konszernbe tartozó Porsche pedig belső vizsgálatba kezdett, miután manipulációt fedeztek fel egyes modellek benzinmotorjaiban.

Új piacokat céloznak a kínai villanyautó-gyártók

A kínai NIO a korábban tervezetnél előbb, már jövőre megkezdené az európai értékesítést, a kisautókat készítő szintén kínai Kandi pedig közölte, hogy a jövőben Észak-Amerikában is termelőüzemet fog létesíteni.

Egy csakugyan elektromos autókat fejlesztő kínai vállalat, a Byton, sajtóértesülések szerint szeptemberben ismét elindítaná termelését. Korábban úgy tűnt, hogy a vállalat a koronavírus hatásai miatt csak 2021-ben fogja ismét beindítani gyártósorait.

A Honda, ami 2021-ben bezárja a nagy-britanniai Swindonban lévő gyárát, egy megállapodás értelmében több tízmillió dollárt kénytelen fizetni az amerikai hatóságoknak a Takata légzsákok használata miatt.

A Hyundai saját beszállítója, a Hyundai Mobis arra készül, hogy a vállalatcsoporton kívüli autógyártóknak szállítson elektromos hajtásrendszereket, miután a Hyundai és a Kia megrendelései már nem elegek a gyártókapacitásai kihasználásához.

Az USA kormánya állami támogatásokkal fogja segíteni az olyan fejlesztéseket, amik hozzá fogják segíteni ahhoz, hogy az akkumulátorok fejlesztése és exportja terén vezető szerephez jusson.

Nagy csapást mért a cseh és a brit autógyártásra a járvány

Csehország autógyártása közel harmadával esett vissza az első hét hónapban, Nagy-Britanniában pedig még nagyobb volt az elmaradás 2019 azonos időszakához képest, ugyanakkor a júliusi számok már a termelés gyors növekedéséről tanúskodnak.

Németország hazai összterméke rekordmértékben esett a második negyedévben, a GKI felmérése szerint pedig augusztusban valamelyest romlottak a hazai gazdasági várakozások.

A Daimler és a BMW által közösen működtetett Share Now szeptembertől új járművekkel bővíti budapesti flottáját, szolgáltatási területét pedig kiterjeszti. A tengerentúlon pedig, úgy néz ki, hogy a fuvarközvetítői szolgáltatásokat nyújtó Uber és Lyft ősszel még nem kell, hogy leálljon Kaliforniában.

Megéri újrahasznosítani az alumíniumot

A Jaguar Land Rover egy új kutatásában azt mérte fel, hogy a roncsautókban és a háztartási hulladékban lévő alumínium újrahasznosítása mekkora mértékben járulhat hozzá az autógyártással járó szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Egy friss amerikai kutatás kiderítette, hogy ma már minden harmadik USA-ban készült autót valamilyen japán márka emblémájával látnak el, továbbá a japán autógyártók már több mint másfél millió amerikainak adnak megélhetést.

Végül pedig arról is hírt adtunk, hogy egy francia vállalat indukciós töltőrendszerrel látja el autonóm mobil robotjait, ezáltal szükségtelenné téve azok töltés miatti leállását.

Kiemelt Partnereink