Gyártók Jelentős büntetést úszhatott meg a Volkswagen

Jelentős büntetést úszhatott meg a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2020.08.25 09:21

Jelentős büntetést úszhatott meg a Volkswagen

Fotó: Volkswagen US Media Site

Egy San Francisco-i kerületi bíróság ítélete szerint a Volkswagennek nem kell újabb büntetést fizetnie a dízelbotrány kirobbanását megelőzően, 2014 és 2015 között több mint 13 milliárd dollár értékben kibocsátott kötvényei miatt, amikkel félrevezethette amerikai befektetőit.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) még 2019-ben indított pert a német autógyártóval szemben, mivel az szerinte átverte befektetőit azáltal, hogy nem figyelmeztette őket előbb a manipulált kibocsátási értékű dízelautói miatt 2015-ben kirobbant botrány valódi méretével kapcsolatban. A Volkswagennek eddig 34,4 milliárd dollárjába került az ügy, aminek várható pénzügyi vonzatáról korábban azt közölte, hogy alábecsülte azt.

A per megindítását követően a VW kérvényt nyújtott be a bíróságon. A vállalat ebben többek között amellett érvelt, hogy mivel egy, az Igazságügyi Minisztériummal kötött 2017-es egyezség keretében már büntetést fizetett a kötvények miatt, nem szabható ki rá újabb büntetés. Charles Breyer, kerületi bíró ebben igazad adott az autógyártónak.

Breyer azoknak a vádaknak egy részét sem találta megalapozottnak, amik szerint a VW félrevezette befektetőit a pénzügyi beszámolóiban, valamint a „csalószoftver” miatti visszahívások valódi kockázatát illetően.

A VW közleményben üdvözölte a bíró döntését, amiben egyúttal megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy bizonyítsák a SEC vádjainak megalapozatlanságát.

Nem teljes a siker

Másik oldalról ugyanakkor a bíró elutasította a VW azon kérelmét, ami arra vonatkozott, hogy a SEC ne követelhessen nyereség-visszafizetést.

A német járműgyártó egykori vezérigazgatója, Martin Winterkorn ellen a SEC ugyancsak több vádat is megfogalmazott. Winterkorn szintén a vádak alóli felmentését kérte, méghozzá arra hivatkozva, hogy Németországban tartózkodva irányította a vállalatot, Breyer azonban nem találta kielégítőnek a korábbi vezető indoklását – jelenti a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink