Szolgáltatók Novemberig biztosan marad az Uber Kaliforniában

Novemberig biztosan marad az Uber Kaliforniában

autopro.hu/P.B. | 2020.08.25 04:19

Novemberig biztosan marad az Uber Kaliforniában

Fotó: Uber Newsroom

Október közepére halasztotta a következő tárgyalást a kaliforniai bíróság annak ügyében, hogy az Uber és a Lyft, valamint az egyéb hasonló szolgáltatások esetében a sofőrök bejelentett dolgozók legyenek-e. Ez azt jelenti, hogy a november elejére tervezett helyi népszavazásig jogerős ítélet szinte biztosan nem születik a kérdésben, addig tehát nem áll le az Uber.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt korábban, Kalifornia állam új munkaügyi szabályozásokat hozott, melynek értelmében az Uber (és a hasonló szolgáltatások, például Lyft) sofőrjei alkalmazottaknak számítanak, így sokkal több juttatás jár nekik és jogaink vannak, amik eddig nem léteztek vállalkozóként. Az Uber pereskedés útján szeretne mentesülni az új törvény alól, a cég elmondása alapján fel is kellene függeszteni a működésüket Kaliforniában, ha az új szabályok szerint kellene működniük.

Több tárgyalás után a bíróság végül október közepére halasztotta az ügy további tárgyalását, ami azt jelenti, hogy novemberig biztosan marad az Uber Kaliforniában, és sem ők, sem pedig a Lyft nem kényszerül a korábban ecsetelt köztes megoldásra sem.

Helyi népszavazás jön

November harmadikán Kaliforniában helyi népszavazást tartanak majd az ügyben. A tárgyalás halasztása azt jelenti, hogy addig szinte biztosan nem születik jogerős ítélet, tehát az Uber egyelőre nem váltja be a fenyegetését.

Hivatalos adatok szerint az Uber által megtett utak 9 százaléka származik Kaliforniából, míg a Lyft esetében ugyanez az arány 16 százalék, ám a Lyft – ellentétben az Uberrel - csak az Egyesült Államokban működik, és nem foglalkozik ételszállítással.

A sofőrök egy része örül az új szabályoknak

Érdekesség, hogy a kérdésben az Uber sofőrjei is megosztottak. A cég szerint a sofőrök 80 százaléka elégedett a mostani rendszerrel, és mindössze 20 százalékuk szeretne az új szabályozások szerint dolgozni. A múlt héten egyébként az Uber-sofőrök egy része tüntetést szervezett Los Angeles repterének közelében, ők az új szabályozás ellen vannak, egyikük azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy akinek nem tetszenek az Uber szabályai, azok keressenek másik munkahelyet.

Ugyanakkor a Reuters megszólaltatott egy olyan sofőrt is, aki a döntés miatti szomorúságát fejezte ki, mondván, nem helyes, hogy az Uber nem veti alá magát a törvényeknek.

A kaliforniai főügyész szerint az állam kimagasló gazdasági szerepe annak köszönhető, hogy a technológiai fejlődést mindig lekövették a munkajogi szabályozások fejlődései. Xavier Becerra az Uber-ügyre utalva elmondta, hogy nem járnak jó úton azok a cégek, akik ki akarnak bújni az állami szabályozás alól.

Kiemelt Partnereink