Gyártók Az egekbe tör a Tesla részvényeinek értéke

Az egekbe tör a Tesla részvényeinek értéke

autopro.hu/V.M. | 2020.08.28 10:48

Az egekbe tör a Tesla részvényeinek értéke

Fotó: Tesla

Augusztus 27-én ismételten rekordmagasságban járt a Tesla részvényeinek árfolyama, aminek köszönhetően a szilícium-völgyi elektromosautó-gyártó piaci kapitalizációja elérte a 406,8 milliárd dollárt, messze meghaladva a tradicionális autógyártók értékét.

Hirdetés

A Tesla egy részvényének értéke augusztus 27-én egy időre a 2290 dollárt is elérte, majd a kereskedés végére 2240 dolláron állapodott meg, ami a legmagasabbnak számít a vállalat részvényeinek 2010-ben megkezdődött nyilvános kereskedelme óta. Csak idén 420 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama, milliomossá téve egyes befektetőket.

Az elmúlt években a befektetők a sorozatos veszteségek ellenére sem vesztették el a Teslába vetett bizalmukat, a cég megítélését pedig az utóbbi időben a folyamatban lévő fejlesztéseiről érkező hírek mellett tovább javította, hogy a koronavírus-járványt kifejezetten jól vészelte át, és az idei júniussal zárult negyedéve már egymást követően a negyedik volt, amit nyereséggel zárhatott.

Állva hagyta versenytársait

A Tesla piaci kapitalizációja július 1-jén végül túlszárnyalta a most 217,7 milliárd dollárral a második legértékesebb autógyártónak számító Toyotáét. Augusztus 27-én a Tesla piaci kapitalizációja a Volkswagent, a Daimlert, valamint a Renault is magába foglaló tizenkettő legértékesebb autógyártó összértékének 41 százalékát képviselte.

A Tesla óriási értéke még érdekesebb annak fényében vizsgálva, hogy mindössze töredék annyi járművet értékesít, mint a legnagyobb tradicionális autógyártók. A Toyota és a Volkswagen sorrendben 10,46 millió és 11 millió járművet adott el 2019-ben, míg a Tesla csupán 367.200 darabot, ami kevesebb, mint 5 százaléka a másik kettő vállalat éves értékesítésének.

Elhárult a veszély

A tőzsdei vágtával egy időben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója megerősítette a Teslarati híroldal azon értesülését, mely szerint a cég nevadai termelőüzeme ellen hackertámadást készítettek elő.

Az orosz nemzetiségű Egor Igorevich Kriuchkov egymillió dollár fizetésével akarta rávenni az üzem egyik dolgozóját, hogy zsarolóvírust juttasson a létesítmény számítógépes rendszerébe. A Tesla munkatársa azonban értesítette az FBI-t, melynek kollégái letartóztatták a 27 éves gyanúsítottat, megakadályozva a támadást – olvasható a Reuters oldalán.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink