Archív Állami támogatással pörgeti fel az akkumulátorfejlesztést az USA

Állami támogatással pörgeti fel az akkumulátorfejlesztést az USA

autopro.hu/V.M. | 2020.08.26 12:20

Állami támogatással pörgeti fel az akkumulátorfejlesztést az USA

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma egy pályázat keretében 13, akkumulátorok fejlesztésére irányuló projektet választott ki, amiket a következő három évben összesen 15 millió dollárral fog támogatni.

Hirdetés

A köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló projekteket a különböző nemzeti laboratóriumok vezetik, amik egy-egy céggel közösen dolgoznak új akkumulátortechnológiákon illetve az azok sorozatgyártását lehetővé tevő megoldásokon, ezáltal segítve azok gyorsabb elterjedését.

A kiválasztott projektek között az anódokkal, katódokkal, elektrolitokkal, valamint szilárdtest akkumulátorokkal kapcsolatos fejlesztések egyaránt megtalálhatóak. Kiemelendő az Argonne Nemzeti Laboratórium, a Magyarországon is jelenlévő Albemarle vegyipari vállalat és az Ameridia vegyipari cég kooperációja, aminek célkitűzése fejlett sósvíz-feldolgozás fejlesztése annak érdekében, hogy az USA saját maga gondoskodhasson lítium-ellátásáról.

Nem elég az első hely, függetlenné is kell válni

A projektek költségeinek felét az Energiaügyi Minisztérium, míg másik felét a vállalati partnerek fogják fedezni. A támogatásokat a minisztérium a Nagy Energiatárolási Kihívás részeként folyósítja. A program célja, hogy az Egyesült Államok vezető szerephez jusson az energiatároló megoldások fejlesztése és exportja terén, mindezt egy olyan hazai ellátási lánccal támogatva, ami a kulcsfontosságú nyersanyagok tekintetében teljes mértékben hazai forrásokra támaszkodik – áll a Green Car Congress cikkében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink