Elemzések Hatalmas leépítésére készül az Audi Németországban – ez történt a 48. héten

Hatalmas leépítésére készül az Audi Németországban – ez történt a 48. héten

Szammer Nikolett | 2019.12.02 13:52

Hatalmas leépítésére készül az Audi Németországban – ez történt a 48. héten

Terjeszkedik a Schaeffler Szombathelyen. Heteken belül megköti megállapodását az FCA-PSA. Beckhoff lett a BMW-vállalatcsoport gyártóüzemeinek beszállítója. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Ünneplésre fel!

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.
Autóipari ülésrendszerek beszállítására szerződött a Rába Járműalkatrész Kft. móri telephelye. 2020 májusától ötvenezer pick-up gépjárműbe szállít szerelt hátsóülés-vázakat az autóipar egyik legnagyobb multinacionális beszállítójának.

Vidéki fejlesztések

Mérföldkőhöz érkezett az Audi Hungaria és az E.ON közös projektje, melynek eredményeként Európa legnagyobb, épületen kialakított fotovoltaikus rendszere épül a német gyártó győri telephelyén található két logisztikai központjának tetején.

Szegeden hozza létre szoftverfejlesztő-részlegét a Lufthansa Systems Hungária. Az informatikai vállalat 10-15 fővel indítja el új egységét, és a tervek szerint évente 15-20 fővel bővül az iroda létszáma.
Új ipari park alapkövét tették le Kaposváron, a mintegy 36 hektáros terület 2020 tavaszára válik alkalmassá vállalkozások fogadására a somogyi megyeszékhelyen.

Folyamatosan fejlődik a hazai vasút

2022-re a teljes emeletes KISS motorvonat-flotta sínen lesz, így három év múlva a budapesti elővárosi vasútvonalon – a lajosmizsei kivételével.
A vonatgyártó Stadler a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel közösen gyártaná le a MÁV által rendelt emeletes vonatok utolsó tételét, egyúttal vételi ajánlatot is tenne a partner cégre.

Leépít az Audi

Az Audi 9500 állás felszámolására készül a hazai üzemeiben, Ingolstadtban és Neckarsulmban. A gyártó közölte, hogy a leépítést 2025-ig hajtják végre.

Ázsiában bővítenek

A dél-koreai Hyundai Motor előzetes megállapodást írt alá egy új, indonéziai gyár megépítéséről. Délkelet-Ázsiában ez lenne a vállalat első autógyára. Az üzem megépítésével a Hyundai felvehetné a versenyt a piacot uraló japán riválisokkal.
A ZF Friedrichshafen AG harmadik kínai kutatási és fejlesztési központját nyitja meg a Dél-Kínában fekvő Guangzhou-ban. A vállalat közel 90 millió eurót fektet be az új projektbe.

Fúziókban a jövő

Heteken belül megköti a megállapodást a világ negyedik legnagyobb autóipari csoportjának létrehozásáról a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia Peugeot (PSA) konszern.
A Daimler és a kínai BAIC Group együttműködése évek óta tart, nyáron még konkrétabb lett ez a házasság, mivel a kínai nagyvállalat 5 százalékos részesedést vásárolt a német konszernben. Most még jobban el akarja mélyíteni a kapcsolatot
Továbbfejlesztette a Mitsubishi Electric a MELFA csuklós karok és a SCARA robotok palettáját – a vállalat a Codian Robotics-szal együttműködve több nagy teljesítményű delta robotot is piacra dob.
Könnyűszerkezetek ipari gyártásában működik együtt a Solvay és a Penso. A két vállalat a tervezés, az anyag, illetve gyártási technológiák fejlesztésével egy moduláris, több elemből álló karosszéria-részleg kivitelezését tette lehetővé, mely alkalmas nagy termelési volumen előállítására.

Nyereség itt, veszteség ott

Két nappal a Tesla első pickupjának bemutatása után már csaknem 150 ezer rendelés érkezett a Cybertruckra, a rajongókat nem tántorította el a bemutatón történt kellemetlen közjáték, sőt ennek köszönhetően zuhant a gyártó árfolyama is.
Rekordmagas értékesítésre, nyereségre, illetve készpénztermelésre számít 2022-ben a francia autóalkatrész-gyártó, a Faurecia. A magas profithoz a cég új stratégiai programja és a japán Clarion felvásárlása járulhat hozzá.

Sikeres hét a külföldi beszállítóknak

A BMW Csoport 2030-ig a verl-i székhelyű Beckhoff Automation vállalattól fogja beszerezni az autógyártásban használt ipari PC-ket. A közelmúltban aláírt szerződés értelmében világszerte a Beckhoff lesz a BMW-vállalatcsoport gyártóüzemeinek beszállítója.
Amerikai akkumulátorgyártó építkezik Brandenburgban, a Microvast akkumulátorfejlesztő és gyártó vállalat is bejelentkezett a Tesla után. Németország lassan akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik.

HR percek

A BMW szakértői-karrierprogrammal csalogatja dolgozóit. Lényege az előrejutás klasszikus karrierlépések nélkül, a vezetési és a személyes felelősség segítségével.

A legfrissebb adatok szerint a magyarországi munkaerőpiacot immár stabilan magas foglalkoztatottság és alacsony munkanélküliség jellemzi, a további javulást a munkaerő-tartalék képzetlensége, illetve a romló külső környezet akadályozza.
Egyes szakmákban már munkaerőhiány figyelhető meg, ebből kifolyólag özönlenek hazánkba a vendégmunkások. Pár éve megszaporodtak azok a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek, amelyeknek szinte fő profiljukká vált a nem európai uniós országokból történő munkaerő behozatal. A termelő vállalatok nem szívesen beszélnek a jelenségről, ám nyílt titok, hogy ahol már nincs hadra fogható munkavállaló, ott ukránokkal, szerbekkel, montenegróiakkal, sőt még messzebbről érkező kollégákkal pótolják a helyeket.
Munkaerőpiaci reformprogram indítottak Fejér megyében is, amelyet a munkaadókkal szoros együttműködésben, igényeikhez igazítva valósítanak meg.

Folytatódik a beruházási dömping, de K+F-ben továbbra sem vagyunk erősek

A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a magyarországi beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve. Az év első kilenc hónapjában 18,0 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 3,1 százalékkal haladta meg július-szeptemberben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Habár nagyon nagy esélyei vannak Magyarországnak a jövő intelligens közlekedésének megteremtésében, de továbbra sem veszünk részt elég nemzetközi K+F kezdeményezésben, ami a versenyképesség romlásához vezethet.

Javult a fogyasztói hangulat Németországban, de minden más romlott

Meglepő, de javult a fogyasztói hangulat Németországban. Az előző havi három éves mélyponthoz képest a várakozásokra rácáfolva javult kissé a fogyasztói hangulat a GfK gazdaságkutató intézet decemberre vonatkozó felmérése alapján.
Az előző havival megegyező, másfél éves mélyponton maradt novemberben az infláció az országban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Az autóipart megérintette a változás szele. Ez az iparág az egyik legfontosabb Németország számára, és mivel gyors változás zajlik, a régi babérok már semmit sem számítanak. Aki lemarad a változásokról, jó eséllyel kimarad belőlük.
Annak ellenére, hogy Németország komoly célokat tűzött ki az elektromobilitás terén, lehet, hogy nem tudja teljesíteni, mivel Németországban minden második új eladott autó SUV lehet 2025-re. A SUV modellek népszerűsége pedig nem kedvez a széndioxid-kibocsátás csökkentésének.

A brexit nyomása alatt

Kiüti a brit autóipart, ha nem lesz kereskedelmi megállapodás az EU-val. A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) jelentése szerint, ha a kereskedelmi megállapodás nélküli brexit miatt vámeljárásnak kell alávetni a brit autógyárak alkatrészimportját, az ebből eredő szállítási késések minden egyes perce 50 ezer font (csaknem 20 millió forint) kiesést okozna a szektornak meg nem termelt bruttó hozzáadott érték formájában.
Már így is csökkent az autógyártás Nagy-Britanniában, legutóbb hat éve állítottak elő ennél kevesebb személyautót brit gyárak.

Kiemelt Partnereink