Trend Hatályba lépett a töltőket megreformáló EU-s szabály

Hatályba lépett a töltőket megreformáló EU-s szabály

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.15 10:17

Hatályba lépett a töltőket megreformáló EU-s szabály

Fotó: Pixabay

Április 13-án mind a 27 uniós tagállamban hatályba lépett az alternatív üzemanyag-infrastruktúráról szóló európai rendelet (AFIR) - ezzel együtt az új töltőállomásokon való fizetési lehetőségekre vonatkozó új követelmények is.

2024. április 13-tól az AFIR előírja, hogy a felhasználók ad hoc módon, nyilvánosan hozzáférhető töltőpontokon tölthetnek, azaz előzetes szerződés nélkül tölthetnek és fizethetnek. A rendelet az új töltőpontokra azonnali hatállyal vonatkozik, míg a meglévő, legalább 50 kilowatt teljesítményű töltőpontokat 2027-ig utólagosan fel kell szerelni terminállal.

A sokat vitatott, kártyaterminál felszerelésére vonatkozó követelmény azonban csak az újonnan telepített, legalább 50 kilowatt töltési kapacitású egyenáramú töltőpontokra vonatkozik. Az alacsonyabb töltési kapacitások esetében továbbra is megengedettek az alternatív, biztonságos fizetési módok – azonban lehetővé kell tenni a biztonságos ad hoc fizetési folyamatot. Ha egy helyszínen több töltőpont található, a telepítési és üzemeltetési költségek csökkentése érdekében megengedett az összes töltőponthoz tartozó központi fizetési terminál használata is.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2023 júliusában fogadta el az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának bővítésére vonatkozó kötelező érvényű célkitűzést – mind a személygépkocsik, mind a tehergépkocsik esetében. A célkitűzés szerint 2026-ra az Európai Unió főbb útvonalain az elektromos autóknak 60 kilométerenként kell tudni töltődniük. A tehergépjárművek esetében a főbb autópályák (TEN-T) mentén 120 kilométerenként kell töltőállomásokat létesíteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink