Elemzések Nincs mese, marad a magas foglalkoztatás

Nincs mese, marad a magas foglalkoztatás

MTI/autopro.hu | 2019.11.28 11:11

Nincs mese, marad a magas foglalkoztatás

A legfrissebb adatok szerint a magyarországi munkaerőpiacot immár stabilan magas foglalkoztatottság és alacsony munkanélküliség jellemzi, a további javulást a munkaerő-tartalék képzetlensége, illetve a romló külső környezet akadályozza.

Hirdetés

Az augusztus-októberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 520 ezer volt, 18 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája az előző három hónapos időszakkal megegyező 70,3 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma már tavasz (március-május) óta 4,5 millió felett alakul.

Csak a fiataloknál esett vissza foglalkoztatási ráta

A 15-24 éves fiatal foglalkoztatottak száma egy év alatt 17 ezerrel, a foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal, 28,7 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves foglalkoztatottak száma 29 ezerrel nőtt, foglalkoztatási rátájuk 84,5 százalék volt. Az 55-64 éves idősebb korosztályban a foglalkoztatási ráta 1,6 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett.

A 15-64 éves férfiak foglalkoztatási rátája a múlt év azonos időszakához mérve 0,5 százalékponttal, 77,4 százalékra nőtt. A 15-64 éves nők körében a foglalkoztatottak száma egy év alatt nem változott, a foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal, 63,3 százalékra nőtt.

A 15-64 évesek aktivitási rátája 0,4 százalékponttal 72,9 százalékosra javult, bár a munkaerőpiacon megjelenő aktív népesség létszáma 5000-rel csökkent, a korosztály lélekszáma viszont 42 ezerrel zsugorodott. A gazdaságilag inaktív, azaz a munkaerőpiactól távolmaradtak száma a 15-64 korosztályban meghaladja az 1,7 milliót, a 64-74 évesekkel együtt a 2,7 milliót is meghaladja.

Az elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma 30 ezerrel nőtt a múlt év azonos időszakához mérve, a magát közfoglalkoztatottnak vallók létszáma 22 ezerrel, 111 ezerre csökkent. A külföldi telephelyen dolgozók száma 11 ezerrel, 119 ezerre emelkedett.

Továbbra is nagy a harc a munkavállalókért

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a magyar munkaerőpiac telítődött. A nagyvállalatok hatékonyságnövelésének következtében egyre több elbocsátásra került sor az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor a kevésbé hatékony vállalatok ezt a felszabaduló munkaerőt rögtön fel is szívják. Inkább a foglalkoztatottak körön belüli fluktuációja jellemző, mintsem az, hogy új belépők jelennének meg a munkaerőpiacon.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató, makrogazdasági üzletágának vezetője előrebocsátotta, hogy a munkaerőpiacot továbbra is alacsony munkanélküliség és magas foglalkoztatás jellemzi. A friss adatból inkább stagnálás látszik. Ugyanakkor a magyar gazdaságban még továbbra is van munkaerő-tartalék, ennek aktivizálását azonban egyrészt a képzettségi hiányosságok gátolják, másrészt pedig a kedvezőtlen nemzetközi környezet befolyásolja.

Nyitókép: pixabay.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink