Elemzések Folytatódik a hazai beruházási dömping

Folytatódik a hazai beruházási dömping

MTI | 2019.11.28 17:01

Folytatódik a hazai beruházási dömping

A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve. Az év első kilenc hónapjában 18,0 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 3,1 százalékkal haladta meg július-szeptemberben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Hirdetés

A beruházások növekedése kiemelten a feldolgozóipari vállalkozásoknak volt köszönhető, a többi gazdasági szereplő fejlesztései érdemben nem járultak hozzá a növekedéshez. A teljesítményérték mintegy 60 százalékát képviselő építési beruházások 15,8 százalékkal, a 40 százalékos súlyú gép- és berendezés beruházások pedig 13,6 százalékkal nőttek.

A vállalkozások körében a korábbi negyedévekhez hasonlóan kiugró ütemben, 28,7 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A beruházások mintegy 14 százalékát adó költségvetési szerveknél lényegében stagnált, (0,2 százalékkal nőtt) a beruházási volumen a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

Számos külföldi vállalat beruházásba kezdett hazánkban

A feldolgozóipari beruházások harmadik negyedévi növekedése 28,6 százalék volt, amiben az alacsony (+2,3 százalékos) tavalyi bázisadat is szerepet játszhatott. A növekedést elsősorban a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a villamos berendezések gyártása területén és a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban realizált beruházások eredményezték. A fejlesztések felfutásában zöldmezős beruházások és meglévő kapacitások bővítése egyaránt szerepet játszott. Számottevő beruházási tevékenység jellemezte a külföldi érdekeltségű vállalkozásokat.

A nemzetgazdasági beruházások alakulása Magyarországon

A feldolgozóipari beruházások a tavalyi 9,0 százalékos egész évi növekedés után az idén komoly lendületet vettek az első fél évben 29,9, az első háromnegyed évben 29,4 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit.

Az út-, autópálya- és vasútépítkezés áll a bővülés hátterében

A második legnagyobb beruházónak számító szállítás, raktározás területén a beruházások növekedése 17,1 százalékra lassult az első félévi 22,4 százalékról, de így is elérte a 20,0 százalékot az első kilenc hónapban. A bővülést elsősorban a folytatódó út-, autópálya- és vasútépítkezések eredményezték, ugyanakkor jelentős beruházási aktivitás jellemezte a raktározással és rakománykezeléssel foglalkozó vállalatokat is.

Kiemelt Partnereink