Elemzések A Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt – ez történt a 46. héten

A Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt – ez történt a 46. héten

Szammer Nikolett | 2019.11.18 12:40

A Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt – ez történt a 46. héten

Átadták a National Instruments 5,5 milliárd forintos beruházását Debrecenben. Mercedes-Benz alkalmazottak leépítésével tervez spórolni a Daimler. Wels, Bécs és Budapest között létesít új vasúti szállítási kapcsolatot az ÖBB. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében kiemelte, a versenyen nem feltétlenül és elsősorban a lexikális tudás, hanem az együtt dolgozás képessége, a kreativitás a döntő tényező, és ez befolyásolja a versenyrészvételt is. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Zalaegerszeg már hosszú évek óta biztosítja azt a környezetet, ami a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás számára is ideális lehetőségeket ad a fejlődésre.

Debrecen az új beruházási központ

Átadták az elektronikai National Instruments (NI) debreceni szolgáltató központjának új épületét. A vállalat 5,5 milliárd forint értékű beruházásához, amellyel 216 új munkahelyet teremtettek, a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást nyújtott.

Az olvasók szavazataira épülő, "Az év haszongépjárműve" versenyen idén először indult és nyert a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. által gyártott autóbusz: a Mercedes-Benz Reform 501 LE kapta ugyanis a legtöbb szavazatot a városi/elővárosi autóbuszkategóriában.

Egymilliárd forintos beruházást hajtottak végre

960 millió forintos beruházással, fele részben európai uniós forrásból fejlesztette termelési kapacitását az acélszerkezet-gyártással, fémmegmunkálással foglalkozó, magyar, családi tulajdonú mindszentgodisai Caadex Kft. Közel egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a fúrószárgyártó Toolex Kft., a beruházáshoz 470,68 millió forintot európai uniós pályázaton nyertek el, a maradék összeget saját forrásból, banki hitel felvétele nélkül biztosították.

Részben árfolyamhatások miatt csökkent a Rába nyeresége

A Rába csoport adózott vesztesége több mint 429 millió forint volt 2019 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi csaknem 7 millió forinttal, így a társaság harmadik negyedéves adózott eredménye 32,7 százalékkal, 425 millió forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Bajban a gyártók

Mercedes-Benz alkalmazottak leépítésével tervez spórolni a Daimler, mivel a szigorúbb kibocsátási szabályok hatással lesznek a 2020-as és 2021-es pénzügyi eredményeire. A Mercedes-Benz személyi jellegű ráfordításainak csökkentésével 2022 végéig egymilliárd eurót takaríthatnának meg.

Tizenegy éves mélyponton a Nissan, közel 70 százalékos profitvisszaesésről jelentett és csökkentette egész éves pénzügyi előrejelzését. A vállalat 11 éve nem volt ilyen mélyponton. A vezetőségi átalakulások kezdeti nehézségeit csak tetézik a hanyatló értékesítések.

Kiderült, hova költözik a Tesla

Berlinben építi meg első európai gyárát az elektromos járműfejlesztésben élen járó amerikai gyártó. Elon Musk tulajdonos ezt egy németországi díjkiosztó gálán közölte. Berlinben az autók mellett akkumulátorokat és hajtásláncot is gyártani fognak.

Fejlesztések a Távol-Keletről

A Hyundai leleplezte részleteit annak az új zajcsökkentő technológiájának részleteit, mely világelső lehet, és amivel három decibellel csökkenti az utastéri zajokat.

November végén kerülnek az európai piacra a Nissan Juke legújabb, második generációs modelljei. A crossover megőrizte ikonikus vonalait, fejlett technológiai rendszerének köszönhetően pedig a gyártó eddigi legösszekapcsoltabb autójának tartják.

Az egyik bővül, a másik eladja érdekeltségét

Akkumulátor-üzemet nyitott az energiatároló rendszereket gyártó üzemet a svájci-svéd ABB technológiai vállalat. Az első akkumulátor-egységek trolibuszokba kerülnek.

Több kérője is van a thyssenkrupp liftüzletágának, a Bloomberg információi szerint legalább három vállalat érdeklődik iránta. A vállalat pár hónapja jelentette be, hogy megválna üzletágától.

A várakozásnak megfelelően teljesítettek a beszállítók

Jelentősen emelkedett az Infineon árfolyama Frankfurtban azt követően, hogy a félvezetőgyártó adózott eredménye meghaladta a várakozásokat.

Az energetikai szolgáltató Alteo konszolidált árbevétele 41 százalékkal, 12,8 milliárd forintról 17,9 milliárdra nőtt az első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, a konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a tavaly őszi 1,1 milliárd forintról 140 százalékos növekedéssel 2,8 milliárdra emelkedett.

Nem mindenhol sikerült fényesen a harmadik negyedév

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler közzétette a 2019. első kilenc hónapjára vonatkozó időközi beszámolóját. A tárgyidőszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 10.839 millió euró volt, az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétele pedig 0,1 százalékkal enyhén visszaesett. A harmadik negyedévben az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztítva 1,2 százalékkal nőtt, míg az európai régióban az árbevétel 3,6 százalékos visszaesést mutatott.

Értékleírásból és átszervezési költségekből származó egyszeri tételek miatt közel kétmilliárd eurós veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Continental AG autóipari alkatrész beszállító és abroncsgyártó konszern.

A csökkenő autóipari kereslet függvényében romló eredménye miatt a német Osram világítástechnikai konszern vezetősége elfogadta az osztrák AMS AG félvezető-áramkör és szenzorgyártó vállalat feljavított akvizíciós ajánlatát.

Vasúttal bárhová

Összekötik Záhonyt Belső-Kínával, vasúti logisztikai együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-REC Kft. valamint a kínai Central European Trade and Logistics Cooperation Zone, Magyarország pekingi nagykövetségén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében.

Wels, Bécs és Budapest között létesít új vasúti szállítási kapcsolatot az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) teherfuvarozással foglalkozó csoportja (ÖBB RCG). Nagy előrelépés ez a nemzetközi fuvarozásban, hiszen az új útvonal nemcsak Ausztriát és Magyarországot kapcsolja össze, hanem az egész észak-európai régiót összeköti Délkelet-Európával, valamint Törökország ázsiai részével is.

Fejlesztések és pályázatok sora indul itthon

Húszmilliárd forintért 352 új, hazai fejlesztésű buszokat vásárol a Volánbusz. Az új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződéseket a Volánbusz képviseletében Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és ügyvezető írta alá, valamint a nyertes ajánlatot benyújtó Kravtex Kft. részéről Krankovics István ügyvezető.

A Hungaroring kistestvére épül meg Kelet-Magyarországon. A Forma-1-es futamokon kívül az autó-motorsport minden ágát kiszolgáló aréna tervezése kezdődik meg Nyíregyházán.

Átalakul a hazai szakképzés: tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása is. Az oktatás átalakítására vonatkozó tervezetet már kidolgozták, a szakképzési törvény részletes vitája ma indul.

Startol a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat. A vállalkozások minimum 3, maximum 100 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el a 20,4 milliárd forint értékű teljes keretösszegből. A mikro-, kis- és középvállalkozások november 11-től adhatják be a támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására.

Kína gazdasági kapcsolatainak margójára

Németország a múlt héten jelentette be, hogy mostantól számos kedvezményt nyújt elektromos autók vásárlására, hiszen 2030-ig szeretné elérni, hogy nagyrészt elektromos járművek legyenek az utakon. Ezzel szemben Kína tovább csökkentené az elektromos autók támogatását. A kínai kormány 2009-től kezdve támogatja az elektromos gépjárművek értékesítését, ám az utóbbi években fokozatosan csökkentette a támogatás mértékét.

Kína egyre növekvő igénye a német gépipari termékek és autók iránt évtizedeken keresztül stabil és megbízható növekedési motorként szolgált a legnagyobb európai nemzetgazdaság, Németország számára. Ez a motor azonban már korántsem húz annyira, mint korábban.

A világgazdaság várhatóan nem süllyed recesszióba a következő két évben, de a legnagyobb globális növekedési kockázat továbbra is a kereskedelmi viszályok eszkalálódása - áll a Moody´s Investors Service Londonban ismertetett átfogó negyedéves makrogazdasági előrejelzésében. Utóbbiban kiemelten nagy szerepe van Kínának az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi viszállyal.

Kiemelt Partnereink