Beszállítók A várt hatást hozzák a Schaeffler-csoport intézkedései

A várt hatást hozzák a Schaeffler-csoport intézkedései

autopro.hu | 2019.11.13 16:04

A várt hatást hozzák a Schaeffler-csoport intézkedései

A világszinten tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler vállalat közzétette a 2019. első kilenc hónapjára vonatkozó időközi beszámolóját. A tárgyidőszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 10.839 millió euró volt, az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétele pedig 0,1 százalékkal enyhén visszaesett. A harmadik negyedévben az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztítva 1,2 százalékkal nőtt, míg az európai régióban az árbevétel 3,6 százalékos visszaesést mutatott.

Hirdetés

A Schaeffler-csoport az első kilenc hónapban 795 millió euró üzemi eredményt ért el, melyet 88 millió euró rendkívüli tételek terheltek a beszámolási időszakban, az előző évi azonos időszakban ez az eredmény 1.149 millió euró volt.

A rendkívüli tételek lényegében az autóipari OEM üzletág „RACE” elnevezésű hatékonyságnövelő programjával összefüggésben felmerült szerkezetátalakítási ráfordításokból adódtak. Emiatt a rendkívüli tételek kamat- és nyereségadó-ráfordítások előtti eredmény értéke a tavalyi 1.150 millió euróról 883 millió euróra csökkent. Ez 8,1 százalékos üzemi eredményhányadnak felel meg. Az előző évi 11,0 százalékhoz képest bekövetkezett romlás elsősorban a bruttó árrés csökkenéséből adódott. Ezenkívül a növekvő adminisztrációs költségek terhelték még meg az árrést. A második negyedévről a harmadik negyedévre 7,9 százalékról 9,1 százalékra javult az üzemi eredményhányad az adott negyedévre vonatkoztatva.

Az autóipari OEM üzletág felülmúlta a várakozásokat

Az autóipari OEM üzletág értékesítésének nettó árbevétele az első kilenc hónapban közel 6.768 millió eurót ért el. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel 1,5 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, így az üzletág 4,4 százalékpontos értékkel jobban teljesített, mint a világszintű autógyártás, mely ugyanebben az időszakban 5,9 százalékkal esett vissza.

Az autóipari kereskedelem enyhe árbevétel növekedést mutat

Az autóipari kereskedelem üzletága a tárgyidőszakban 1.386 millió euró árbevétellel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 1,5 százalékos árbevétel csökkenést könyvelt el, ami a nagyságrendekkel legerősebb árbevételt mutató Európai Régióban bekövetkezett visszaesésre vezethető vissza. Ugyanakkor a harmadik negyedév enyhe árbevétel növekedést mutatott. Európában az árbevétel csökkenésének oka többek között a vevői oldalon a készletek leépítése volt mind az ún. Independent Aftermarket (IAM) területen mind pedig az OES (Original Equipment Service) területen. Ez a visszaesés árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,7 százalék volt.

Ezek alapján az üzemi eredménye 219 millió euró volt, ami 15,8 százalékos üzemi eredményhányadnak felel meg.

Gyengült az ipari üzletág növekedése az erős első félévet követően

Az ipari üzletág 2019 első kilenc hónapjában a világszintű ipari termelés gyengülő dinamikája ellenére 2.685 millió euróra növelte az értékesítési nettó árbevételt. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel növekedése 4,3 százalék volt.

Az első kilenc hónapban az ipari üzletág 292 millió euró üzemi eredményt ért el, ami 10,9 százalékos üzemi eredményhányadnak felel meg.

Bizakodóan tekint a jövőbe a vezetőség

A teljes 2019-es üzleti év tekintetében az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedésre vonatkozó előrejelzés 2 és 4 százalék között állt. Az ipari üzletág esetében 10 és 11 százalék közötti üzemi eredményhányad az elvárás.

„Kihívásokkal teli piaci környezetben jó teljesítettünk a harmadik negyedévben. A rugalmasságra irányuló intézkedéseink éreztetik hatásukat, a transzformáció felgyorsul, és három üzletágunkban következetesen hajtjuk végre a hatékonyságnövelő programokat. Az Igazgatótanács bízik abban, hogy elérjük a 2019-es évre prognosztizált számokat” - mondta el Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Távozik a Schaeffler AG pénzügyi vezérigazgatója, Dietmar Heinrich – aki 2017. augusztusa óta a tölti be a pozíciót. A vezető személyes okokból úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg jelenlegi, 2020. július 31-ig tartó szerződését. Utódját hamarosan bejelenti a cég.

Georg F. W. Schaeffler, családi részvényesként és a Schaeffler AG Felügyelőbizottságának elnökeként hangsúlyozta: „Nagyon sajnáljuk a döntést. A csaknem 25, Schaefflernél eltöltött éve alatt több pozícióban járult hozzá a vállalat értékének növeléséhez.” Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Dietmar Heinrich pénzügyi vezérigazgatóként megerősítette a pénzügyi részleget, javította a tőkepiaci kommunikációt, és segített a Schaeffler-csoport hatékonyságnövelő programjainak végrehajtásában.”

Hirdetés

Kiemelt Partnereink