Beszállítók Több mint ötmilliárd forintból bővítettek Debrecenben

Több mint ötmilliárd forintból bővítettek Debrecenben

MTI | 2019.11.15 13:40

Több mint ötmilliárd forintból bővítettek Debrecenben

Átadták az elektronikai National Instruments (NI) debreceni szolgáltató központjának új épületét. A vállalat mintegy 5,5 milliárd forint értékű beruházásához, amellyel 216 új munkahelyet teremtettek, a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást nyújtott.

Hirdetés

Az amerikai cég 18 évvel ezelőtt vitt termelést a hajdú-bihari megyeszékhelyre, majd technológiát korszerűsített, most pedig informatikai, kutatás- és technológia-fejlesztési részleget adtak át.

Már 18 éve Magyarországon

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: az NI 18 évvel ezelőtti letelepedésével a gazdaságfejlesztés területén új korszak kezdődött, és a cég sikertörténete igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai és tudásigényű vállalatokat. A polgármester méltatta az NI helyi mentorprogramját, amelynek keretében az elmúlt 10 évben a városban és a régióban 145 intézmény több mint hatezer diákja került kapcsolatba a vállalattal.

Alex Davern, az NI csoport vezérigazgatója méltatta az NI debreceni sikeres működését megemlítve, hogy 18 évvel ezelőtt Debrecen távol-keleti helyszínekkel versenyzett a texasi székhelyű cég első, Amerikán kívüli gyárának megépítéséért.

Környezettudatos irodaépület

A most átadott hatezer négyzetméteres irodaépület környezeti terhelése minimális, energiafelhasználása és fenntartása a legszigorúbb amerikai környezetvédelmi szabványoknak is megfelel. Az új épület átadása alkalmából stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezetője és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A nyilvános cégadatok szerint az NI Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele tavaly 650 millió dollár (183 milliárd forint) volt a 2017. évi mintegy 600 millió dollár (172 milliárd forint) után.

A hazai elektronikai ipar folyamatosan fejlődik

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az átadón kifejtette, a magyar elektronikai ipar tavaly 11 százalékos növekedést ért el, ami 5100 milliárd forint termelési értéket jelent, az idén januártól szeptemberig terjedő időszakában további 10 százalékos a növekedés, 4100 milliárd forint termelési értékkel. A 145 ezer embert foglalkoztató magyar elektronikai ipar 93,4 százalékos exportrátával dolgozik.

Kifejtette továbbá, hogy Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont Magyarországon.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink