Gyártók Mercedes-Benz alkalmazottak leépítésével spórolhat a Daimler

Mercedes-Benz alkalmazottak leépítésével spórolhat a Daimler

autopro.hu/H.J. | 2019.11.14 14:02

Mercedes-Benz alkalmazottak leépítésével spórolhat a Daimler

A szigorúbb kibocsátási szabályok hatással lesznek a Daimler 2020-as és 2021-es pénzügyi eredményeire. A Mercedes-Benz személyi jellegű ráfordításainak csökkentésével 2022 végéig egymilliárd eurót takaríthatnának meg.

Hirdetés

Ma ismertette új fenntarthatósági üzleti stratégiáját a Mercedes-Benz vezetősége a londoni Capital Market Day-en. A vállalat elkötelezett a szén-dioxid semleges mobilitás mellett, ezt tartja jövőbeli sikeressége kulcsának.

„Vállalatunkat átalakítjuk egy jövőbe mutató stratégiával. A CO2-semlegességi célok eléréséhez szükséges befektetések, megkövetelik a hatékonyságnövelés átfogó mérését a vállalat minden területén. Mindez magában foglalja folyamataink és struktúráink ésszerű átalakítását” – fejtette ki Ola Källenius, a Daimler AG és Mercedes-Benz AG Igazgatótanácsának elnöke. „2020-2021-ben ez negatív hatással lesz az eredményeikre. Most kell cselekednünk és jelentősen növelnünk pénzügyi stabilitásunkat, hogy a jövőben is sikeresek maradhassunk.”

Ola Källenius, a Daimler AG és Mercedes-Benz AG Igazgatótanácsának elnöke a londoni Capital Market Day-en

Az átalakítások keretein belül közel 10 százalékkal redukálják a menedzseri pozíciók számát, és az egyéb, személyi jellegű kifizetések is 300 millió euróval csökkennek. Az állandó költségekből 250 millió euróval számol a vállalat.

Több elektromos modellre van szükség

A Daimler szerint több elektromos modellt kell értékesítenie ahhoz, hogy megfeleljen a szigorú EU-s kibocsátási normáknak. A szabályok alapján 2007 és 2021 között 40 százalékkal, míg 2020 és 2030 között 37,5 százalékkal kell csökkenteni a járművek szén-dioxid kibocsátását.

A vállalat előrejelzése alapján a Mercedes-Benz Cars & Vans árbevétel arányos nyeresége 2020-ban 4 százalékot, 2022-ig pedig 6 százalékot tesz ki. A Mercedes-Benz arra számít, hogy jövőre 3 százalékkal növekedik az értékesítések száma. A lehetséges kereskedelmi tarifák bevezetése és a Brexit viszont 1 százalékkal akár csökkentheti is az árbevétel arányos nyereséget – számol be a Reuters.

Növelte eladásait, de jövedelmezősége csökkent

A kamion üzletágban a Daimler mintegy 550 millió eurót akar megtakarítani 2022 végéig. A vállalat a július-szeptemberi időszakban 839 ezer autót és haszongépjárművet értékesített, ami 6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 795 ezerhez képest. Bevétele 43,3 milliárd euró volt, 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki 40,2 milliárd eurót.

A Mercedes-Benz Cars 604 ezer gyártmányt értékesített, 8 százalékkal többet az egy évvel korábbival összevetve. A bevétel 9 százalékkal 23,5 milliárd euróra nőtt. A bevételarányos jövedelmezőség ugyanakkor 6 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 6,3 százalékról.

Csökkent a Daimler kamionok bevételarányos jövedelmezősége is, 8,5 százalékról 7,5 százalékra. A buszoknál és a kisbuszoknál ugyan javult a mutató, de ezek együtt mintegy 110 ezer eladott gyártmánnyal az értékesítés csekély részét teszik ki.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink