Gyártók Berlinben lesz a Tesla európai gyára

Berlinben lesz a Tesla európai gyára

Kuthi Áron | 2019.11.13 09:05

Berlinben lesz a Tesla európai gyára

Berlinben építi meg első európai gyárát az elektromos járműfejlesztésben élen járó amerikai Tesla. Elon Musk tulajdonos ezt kedden egy németországi díjkiosztó gálán közölte. Azt mondta, Berlinben az autók mellett akkumulátorokat és hajtásláncot is gyártani fognak.

Hirdetés

Musk hozzátette, fejlesztőközpont is nyílik a német fővárosban. Az európai gyár indulását a Tesla korábban 2021-re tette.

"Mindenki tudja, hogy a német mérnöki teljesítmény kimagasló, és ez az egyik oka annak, hogy európai gigagyárunkat Németországba telepítjük" - mondta a Tesla vezetője. A gyár a hírek szerint Berlintől délre, a Grünheide nevű településnél építik fel, a most épülő, és a tervek szerint 2021-ben megnyitó új repülőtér, a Willy Brandtról elnevezett brandenburgi nemzetközi légikikötő közelében épülne. Ugyanez a terület korábban a BMW egy végül meg nem valósított beruházásának helyszíneként is szóba került.

Az üzemben akkumulátorokat és meghajtási rendszereket gyártanak majd és kocsikat szerelnek össze. Az első autó a Model Y lesz - közölte Elon Musk. A Gigafactory 4 nevű Tesla-gyár 10 ezer új munkahelyet jelent a térségnek. Az üzemmel együtt egy mérnöki és egy formatervezési központot is kialakítanak. A termelés megkezdésére még nincs hivatalos időpont, valószínűleg 2021 végét célozzák majd meg.

Kínában már dübörög a termelés

A Tesla épp a közelmúltban indította a termelést a 2 milliárd dolláros beruházással épült kínai gyárában. A németországi üzemet a sanghaji Gigafactory 3 mintájára tervezik. Ennél a gyárnál egy évnél rövidebb idő alatt építettek Tesla-gyárat, amely nemrégiben kapta meg a működési engedélyt, és évi 150 ezer darabos kapacitással kezdi meg a termelést - írta a Der Tagesspiegel.

A Bild am Sonntag és az Auto-Bild díjkiosztóján egyébként a legnagyobb gyártók vezetői voltak jelen, többek között a Mazda, a BMW, a Volkswagen, a Škoda, a Toyota, a JLR, az Audi felsővezetői.

Kiemelt Partnereink