Elemzések Ez történt a 12. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 12. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.03.20 15:40

Ez történt a 12. héten a magyar járműiparban

Magyar elektromos busz fut a Budai Várban, még egy Swiftet leteszteltünk. Megvannak az év befektetői, az ekáerről vallott portálunknak az NGM. Közeledik a Jaugar, megalakult a Duális Képzési tanács, álomhatár felé közelít a forint.

Gyártók

Magyar fejlesztésű és gyártású elektromos busz próbálható ki március folyamán díjmentesen a magyar fővárosban. Az Evopro vállalat Modulo nevű járműve a Budai Várban és annak környékén futja utasokkal együtt a próbaköreit, s az sem kizárt, hogy ilyen várbuszokkal is találkozhatunk a jövőben. Erről beszélgettünk a cég vezérigazgatójával.

A Budai Várban tesztelik a magyar fejlesztésű Modulo elektromos buszt
Tucatnyi képet mutatunk a magyar elektromos buszról

A múlt heti „mi autónk” tesztre rátettünk még egy lapáttal: ezúttal a Suzuki Swift sportos változatát hajtottuk meg alaposan.

Kicsi, de erős

Egyre forróbb téma a Jaguar régiónkban várható gyártelepítése. Lehet, hogy Szombathely vagy Debrecen lesz az új üzem kiválasztott helyszíne, de újabb fordulatként kiderült, hogy északi szomszédunknál is élénken ismerkedik a gyártó képviselője a beruházási lehetőségekkel.

És bár szerintünk kevés esélye van, hogy épp Szombathelyet válasszák a döntéshozók, az ottani önkormányzat kvázi már meg is ágyazott a leendő gyárnak. Legalábbis valamiért ilyen kommentárral került a hírekbe egy 600 hektáros földterület tulajdonszerzésének ténye.

Megugrott az érdkelődés a gyártelepítési szándék nyomán

Mindeközben kirúgták a Jaguar anyacége, a Tata Motors vezetőjét, ám ez inkább az indiai teljesítménnyel lehet összefüggésben.

Beszállítók

12 milliárdból fejleszt Debrecenben a gördülő csapágyakat gyártó FAG. 72 új munkahely jön létre a beruházás következményeként.

Átadták az év befektetője díjakat. Elismerésben részesült az Apollo, a Denso, a Hajdu Autótechnika és az Autoliv is.

Itt épp az Autoliv képviselője veszi át a díjat

Miután megírtuk, hogy a Mahle felvásárolta a Delphi termál üzletágát – ez pedig a balassagyarmati üzem tulajdonosváltását is magával vonja –, kielemeztük, milyen hatása lehet az üzletnek.

Szolgáltatók

A svájci érdekeltségű Fraisa Hungária Kft. sárospataki üzemében elkészült 1,5 milliárd forint értékű beruházás révén különféle típusú, méretű, keménységű forgácsoló szerszámok újraélezése, méretpontossága biztosítható, a szerszámok használati ideje pedig hosszabb lehet.

Megérkeztek a használt osztrák vasúti kocsik, amelyek Miskolc és Budapest között fognak várhatóan közlekedni.

Nekünk újnak számítanak a használt osztrák vasúti kocsik

Ötnapos sztrájkra készültek Baranya, Somogy és Tolna megyét érintően a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tagjai, ám mégsem tartják meg a tiltakozó akciót, miután a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (DDKK) ígéretet tett a béremelésre vonatkozó követelés teljesítésére.

A Műegyetemen tartott állásbörzén kiderült: rengeteg villamosmérnökre van igény a magyarországi cégek részéről.

Részletes válaszokat kaptunk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól az ekáer működésével kapcsolatos tapasztaltaikról. Szerintük kezdettől zökkenőmentesen működik a rendszer. A NAV szintén nagyon elégedett.

Oktatás

A kecskeméti iskolákba is elérkezett a Daimler által 2001-ben életre hívott MobilKids program, amelynek keretében biztonságos közlekedésre neveli a fiatalokat a konszern.

A Duális Képzési Tanács alakuló ülése

Megalakult a Duális Képzési Tanács. A szervezet első ülésén elhangzott: a felsőoktatás és a gazdaság, a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolása szükséges.

Még egy alakuló ülés jutott hasonló oktartási témában a hétre: Kecskeméten aláírták a Duna Régió Szakképzési Klaszter alapító okiratát, amely a határon túli magyarlakta területeken folyó a szakképzéshez és felnőttképzéshez nyújt támogatást.

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 milliárd forintos keretösszeggel elindította a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, amellyel a jegybank célja az nhp-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási lehetőségeinek javítása.

Az Ernst&Young (EY) szerint az M&A ügyletek száma Magyarországon 12 százalékkal nőtt 2014-ben az előző évhez képest, a piac becsült mérete pedig 18 százalékkal bővült. A befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az IT és a technológiai vállalatok voltak.

A forint erősödését hozta ez a hét. Olyannyira, hogy a 300-as értéket is megkarcolta az euróval szemben a magyar fizetőeszköz, noha viszonylag rövid ideig tartott a lélektani határ közelében a kalandozás. A jó teljesítmény a Fed bejelentésétől a forinttal szembeni bizalom erősödéséig nyilvánvalóan sok tényezőnek köszönhető.

Olvasnivaló

A digitális kornak veszélyei is vannak. Az online autózás sebezhetővé teheti a felhasználók magánjellegű adatait a támadásokkal szemben. Leírtuk, hogyan.

Kiemelt Partnereink