Elemzések Ez történt a 11. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 11. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.03.13 15:44

Ez történt a 11. héten a magyar járműiparban

A siker hete: jó évet zárt az Audi itthon és globálisan is, sikernapot tartott a magyar járműipar, magyar buszokat veszünk, tesztelünk, vonatokat is beszerzünk. Jobban teljesít az ipari termelésünk az EU átlagánál, az ekáer viszont megint leállt pár órára.

Gyártók

Az Audi Hungaria annyira jó évet hagyott maga mögött – a vállalat alapítása óta a legtöbb motort gyártották egyetlen éven belül –, hogy ebbéli örömét prémium kifizetésében is kifejezte munkatársai felé.

A teljes Audi AG hasonlóan pozitív teljesítményt produkált 2014-ben. Erről Rupert Stadler beszélt, ott voltunk Ingolstadtban a bejelentéskor.

Rupert Stadler büszkén értékelte az elmúlt évet

A hét első napján elektromos buszon utazott Varga Mihály. Az ebben a különlegesség, hogy a miniszter ezt a magyar fővárosban tette, egy magyar fejlesztésű jármű tesztidőszakát megnyitva demonstratív közösségi közlekedési akciójával.

Ingyen utazhatunk pár hétig Budapesten a magyar fejlesztésű elektromos buszokon

Egy napra rá járműipari csúcstalálkozót szervezett a HIPA, ahol a hazai 3+1 OEM és a Bosch vezető képviselői értékelték saját, kimondottan sikeres teljesítményüket, egyben a jövőbe is tekintettek. A konferencia résztvevőinek képviselői rövid interjúkat is adtak szerkesztőségünknek a programok szünetében.

Minden jelentős hazai járműipari szereplő a HIPA konferenciáján

Magyar buszból sosem elég: a Pannon Volán Autóbuszközlekedési Zrt. a saját részére, valamint a Gemenc Volán Zrt. és a Kapos Volán Zrt. megbízásából 60 helyközi szóló autóbuszt vásárol. A tendert a Kravtex nyerte meg, így Credo buszok készülhetnek nagyjából nettó 3 milliárd forint értékben.

Úgy látjuk, egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja a Jaguar tervezett gyárépítésének, amelyről nyilvánvalóan tárgyal a magyar kormánnyal is a Tata konszern képviselője, de döntés még nem született. Nem is tűnünk befutónak a potenciális helyszínek sorában.

Vagy költözik a Jaguar brit gyára, vagy nem. Vagy hazánkba, vagy nem.

Beszállítók

Félmilliárdos beruházást valósít meg idén a Borsodi Fémmegmunkáló, amely a Növekedési Hitelprogram segítségét is igénybe veszi a fejlesztéshez. Munkatársai létszámát is megnégyszerezi eközben a társaság.

A Nyergesújfalun a többi között lángálló fonalakat, szélturbinákban, a repülőgépgyártásban és az autóiparban használatos szénszálas anyagokat készítő Zoltek lett az 56. vállalat, amellyel startégiai megállapodást kötött a kormányzat.

Japán rugógyártó érkezik Tatára

A múlt heti japán befektetői bejelentések mentén kiderítettük, hogy Tatát szemelte ki az egyik beruházó, a járműipari rugógyártással foglalkozó NHK Spring, több száz új munkahelyet teremtve a városban.

Átadták a székesfehérvári Eurowind felépítménygyártó üzemcsarnokát, ötven új munkahelyet teremtett 2,7 milliárdos fejlesztés révén a Rosenberger Jászárokszálláson.

Jelentősen bővít az Autoliv

Az Autoliv biztonsági öveket és ezek alkatrészeit gyártó sopronkövesdi üzeme lendületes növekedési programot valósít meg, amely mentén 700 további munkatársat vennének fel a következő években. A részlegvezetőket kérdeztük gyárlátogatásunk során a fejlesztés részleteiről.

Szolgáltatók

Újabb 21 elővárosi villamos motorvonat beszerzésére írt ki nyílt pályázatot a MÁV.

Ezen a héten is leállt az ekáer – egy frissítési hiba miatt 6 órán keresztül fordult elő fennakadás az elektronikus fuvarlevél rendszerében. Amellyel kapcsolatban annak ellenére sok még a nyitott kérdés, hogy már élesítették az üzemeltetését.

Oktatás

Együttműködési megállapodást kötött az LuK és a Széchenyi István Egyetem, a részletekről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Átadták a tavalyi év teljesítménye alapján a Szakképzési Díjat – járműipari cég is részesült az elismerésben.

Csoportkép a díjazottakkal

Bemutattunk egy érdekes és hasznos kezdeményezést, amely segíthet a cégeknek a tehetséges mérnökjelöltek közvetlen megtalálásában, kiválasztásában, projektekbe gyakornokként való bevonásában.

Gazdaság

Januárban az előző havihoz képest csökkent az euróövezet és stagnált az EU ipari termelése. Magyarország havi összevetésben a második, éves bázison a harmadik legnagyobb növekedést érte el az EU-ban. Ez részletesebbn kifejtve azt jelenti, hogy a feldolgozó ipar belföldi értékesítésének 7,7 százalékos és az export 4,7 százalékos élénkülése nyomán 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene januárban az egy évvel korábbihoz képest.

Egyszer fent, egyszer lent: nagy hegyek és völgyek után a forint végül gyengébben zárta a hetet, mint ahogy kezdte. A 305-ös induló értékről a 307-es szintig emelkedett az EUR-HUF devizakereszt mutatója péntek délutánra.

(portfolio.hu)

Olvasnivaló

Megölhet-e az autónk, hogy mások életét mentse? Merész kérdés, belátjuk. A válasz „késlekedése” jelenleg az egyik legnagyobb akadálya az önvezérlő járművek elterjedésének. Elgondolkodtunk a lehetőségeken.

Fontos válaszra vár a jövő járműipara az életbevágó kérdésben

Komplex összeállítást közöltünk az emisszió csökkentését érintő erőfeszítésekről, ranglistákkal, éltanulókkal és a legzöldebb márkákkal. Nem titok: a franciák nagyon jók a témában, őket a japánok gyártók követik.

Kiemelt Partnereink