Szolgáltatók Besült a csodafegyver: megint leállt az ekáer

Besült a csodafegyver: megint leállt az ekáer

autopro.hu | 2015.03.11 14:27

Besült a csodafegyver: megint leállt az ekáer

Hiába a bevezetésből lett több hónapos próbaidő: egy súlyos adatbiztonsági hiba és egy lefagyás után ismét órákon át nem volt elérhető az elektronikus fuvarlevél rendszere.

"EKÁER üzemszünet 2015. március 11-én 08:00 órától visszavonásig" - olvasható a szűkszavú tájékoztatás a NAV honlapján. Érthetetlen, hogy egy ilyen fontos rendszer kapcsán miért ügyetlenkednek ennyit a fenntartók, ráadásul plusz két hónapot adtak önmaguknak a sietve bevezetett ekáer finomhangolására.

Nem megy, nem megy...

A fuvarozók, áruküldő vállalatok sajtóinformációk szerint nem tudnak mást tenni: elindulnak elektronikus fuvarlevél nélkül, aztán majd, egyszer, ha helyreáll a rend, utólag lesznek kénytelenek adminisztrálni.

A múlt héten megkerestük a rendszerrel és a korábbi hibákkal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériumot - eddig nem kaptunk választ a felvetéseinkre.

Bár az NGM-től még nem, a NAV-tól máris érkezett visszajelzés szerkesztőségünkhöz. Az ekáer újabb leállásával kapcsolatban cikkünk megjelenését követően az alábbi tájékoztatást kaptuk, amelyet változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk:

"Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben a mai napon hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódó fejlesztés éles környezetben történő futtatásakor technikai akadály lépett fel. Emiatt a biztosítékmentességi adatbázisban szereplő gazdálkodók egyes esetekben nem tudtak EKÁER számot igényelni. A hiba okának feltárása és annak elhárítása 2015. március 11-én 07:32 perckor megkezdődött. A technikai akadály miatt 8:00 órától üzemszüneti eljárás kezdődött. A javítást tartalmazó szerviz éles környezeti telepítése 14:00 órakor megtörtént és az üzemszüneti eljárás megszűnt. A technikai akadály a gazdálkodóknak csak egy részét érintette. A mai napon több mint 24 ezer szállítmány bejelentése történt meg sikeresen.

Köszönettel:

Suller György Attila
alezredes, szóvivő
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó és Kommunikációs Főosztály"

Kiemelt Partnereink