Elemzések Sokkal jobbak vagyunk az európai átlagnál

Sokkal jobbak vagyunk az európai átlagnál

MTI | 2015.03.12 12:30

Sokkal jobbak vagyunk az európai átlagnál

Januárban az előző havihoz képest csökkent az euróövezet és stagnált az EU ipari termelése. Magyarország havi összevetésben a második, éves bázison a harmadik legnagyobb növekedést érte el az EU-ban - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Hirdetés

Az idén januárban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent a 19 tagú euróövezet ipari termelése az előző hónaphoz, 2014 decemberéhez képest. A 28 tagú Európai Unióban az ipari termelés nem változott januárban az előző hónaphoz képest. Decemberben az euróövezetben még 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Az idén januárban, 2014 januárjával összevetve, az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. Eemzők havi bázison az ipari termelés tényadatnál nagyobb, 0,2 százalékos növekedését jeleztek előre. A januári 1,2 százalékos éves növekedés 2014 júliusa óta a legnagyobb érték.

Az euróövezeti ipari termelés januári csökkenése a tartós fogyasztási cikket termelésének 2,2 százalékos, valamint a félkész termékek termelésének 0,5 százalékos csökkenésére vezethető vissza. A fogyasztási cikkek termelése és a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal, az energiatermelés 0,9 százalékkal nőtt januárban havi bázison.

Havi összevetésben a legnagyobb mértékben Horvátországban (4,0 százalék), Lettországban (3,1 százalék), Finnországban (2,5 százalék) és Litvániában (2,3 százalék) csökkent az ipari termelés januárban. A legnagyobb növekedést Máltán (6,1 százalék), Magyarországon (4,3 százalék) és Bulgáriában (2,0 százalék) regisztrálták januárban az előző havihoz képest. Az idén januárban az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írország (8,8 százalék), Málta (8,1 százalék) és Magyarország (7,8 százalék) ipari termelése növekedett. A legnagyobb csökkenést pedig Horvátország (4,9 százalék), Finnország (4,2 százalék) és Lettország (3,5 százalék) szenvedte el.

Kiemelt Partnereink