Beszállítók Megnégyszerezi dolgozói létszámát a Borsodi Fémmegmunkáló Kft.

Megnégyszerezi dolgozói létszámát a Borsodi Fémmegmunkáló Kft.

Pardavi Mariann | 2015.03.09 13:13

Megnégyszerezi dolgozói létszámát a Borsodi Fémmegmunkáló Kft.

A Növekedési Hitelpragramot (nhp) a Magyar Nemzeti Bank a kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzése céljából hozta létre. A program során eddig mintegy 19 ezer 400 vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 1300 milliárd forint összegben. A győri székhelyű Borsodi Fémmegmunkáló Kft. az nhp révén mintegy 500 millió forintos beruházást tud végrehajtani még idén.

Hirdetés

– A Növekedési Hitelprogram révén 300 millió forintot fogunk igényelni a 100 millió forint önerő mellett, a fennmaradó összeget pályázatokkal pótoljuk – sorolta Horváthné Borsodi Mónika ügyvezető.

A cég a szombathelyi telephelyét kívánja a program révén kibővíteni: a beruházás által a jelenlegi huszonöt munkatársat számláló dolgozói létszám megnégyszereződik, vagyis további hetvenöt munkatárs számára teremtenek munkahelyet. A jellemzően egyedi és kis sorozatú improduktív alkatrészek előállításával foglalkozó cég a megnövekedett vevői igények miatt kinőtte jelenlegi üzemét, ezért fog csarnoképítésbe. Horváthné Borsodi Mónika elmondta, a beruházás kivitelezése legfeljebb 7-8 hónapot fog igénybe venni, így még az idén tető alá kerül az új csarnok. Az engedélyek már megvannak, már csak a pályázatok kiírására várnak.

Horváthné Borsodi Mónika

A beruházás során egy ütemben valósítjuk meg az elképzeléseinket: a 2000 négyzetméteres új épület közel 1000 négyzetméteres gyártócsarnokból és egy kétszintes irodaépületből fog állni, de a teljes gépesítés, illetve a létszám végleges feltöltése fokozatosan, nem egyszerre valósul majd meg. Munkaerő szempontjából leginkább gépi forgácsolókra lenne szükségünk.

Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette azt is, tudja, hogy nem lesz egyszerű jól képzett szakembergárdát kiépíteni. A cég már évek óta részt vesz a duális képzésben, Kisújszálláson gyakorlati képzőhelyként működnek, jelenleg huszonkét tanulóval állnak szerződésben, s a szombathelyi csarnokot is úgy alakítják majd ki, hogy megfelelő legyen diákok fogadására.

Megkérdeztük Bíró Attilát, a Knorr-Bremse ügyvezető igazgatóját, hogy a vállalat, vagy a beszállítói vettek-e igénybe támogatott állami hiteleket, illetve hogyan finanszírozzák a fejlesztéseiket, beruházásaikat. Elmondta, beszállítóik használják az nhp-t, főleg meglévő hiteleik kiváltására. A növekedési hitelprogram által megteremtett olcsó forrás eredményeit azonban jól látják. Több beszállítójuk tudja az évek óta tervezett gépberuházásaikat a forrás révén megvalósítani. Elmondta, a Knorr-Bremse nem igényel külső forrást.

Kiemelt Partnereink