Techtogether Itt keresse a tehetséges mérnökhallgatókat!

Itt keresse a tehetséges mérnökhallgatókat!

Gégény István | 2015.03.10 06:02

Itt keresse a tehetséges mérnökhallgatókat!

Nem elég hatékony a faliújságra kirakott gyakornokkeresési módszer? Bemutatunk egy új rendszert, ami összehozza a tehetséges fiatalokat a kreatív munkaerőre vágyó projektgazdákkal.

Hirdetés

Student2Develop, avagy S2D – az elnevezés önmagában is alkalmas az érdeklődés felkeltésére, ám a Széchenyi István Egyetem tudomány-disszeminációs projektje keretében fejlesztett adatbázis sokkal többre képes, mint pusztán a hallgatók szakmai fejlődésének támogatása.

A hallgató gyakorlatra és önismeretre tesz szert, a projektvezető segítséget és potenciális munkaerőt kap

Szauter Ferenc, a győri székhelyű Járműipari Kutatóközpont irodavezetője és Pup Dániel, a központ kutatómérnöke ötlete alapján állt össze az az informatikai rendszer, amelybe egyre több egyetemi hallgató tölti fel tavaly december óta egy sajátos kérdéssor mentén az adatait, dinamikusan újraértelmezve ezzel a klasszikus önéletrajzot. Ismeretekről, tapasztalatokról és motivációról vallanak a fiatalok, ezáltal létrehozva saját szakmai profiljukat. A másik bemeneti oldalon egyetemi, kutatói, vagy a későbbiekben akár ipari projektvezetők tölthetik fel a programjuk részleteit, jelezvén a munkaerőigényt, a jelentkezési feltételeket. De nem feltétlenül kell várniuk a jelentkezésekre, hiszen a hallgatók által feltöltött adatok, képesség alapján akár válogatni is tudnak a potenciális gyakornokokból. Inkább tapasztalt legyen, inkább motivált, bőséges alapismerete legyen az illetőnek, vagy mind együttesen? Ugye, nem is hangzik rosszul, mire képes az S2D?

Triális együttműködés, amivel minden érintett nyerhet

A rendszer ráadásul nyomon követi a hallgatók szakmai fejlődését, továbbá segítséget nyújt saját maguk folyamatos fejlesztésére – erre mutat rá az elnevezés is. Soft skills/hard skills paraméterek mentén kereshetnek maguknak humán erőforrást a projektvezetők, ám ehhez előtte együttműködést kell kialakítaniuk a felsőoktatási intézménnyel. Bár a Student2Develop a győri Széchenyi István Egyetem számára készült – talán nem is létezik hasonló még az országban –, az ötletgazdák nyitottak rá, hogy jó gyakorlatként felmutatva a fejlesztésüket hozzájáruljanak, hogy máshol is hasonló rendszert helyezzenek üzembe.

Problémák és megoldások

Az S2D egyszerre oldhatja meg tehát a projektek személyi kapacitáshiányának problémáját, tapasztalatszerzési lehetőséghez juttatja a hallgatókat, egyben alkalmas eszközként segítheti a munkáltatók és leendő alkalmazottaik egymásra találását, korábban megkezdve a kiválasztási folyamatot.

Így néz ki a Student2Develop felülete - ez épp egy hard skills összesítés

Akinek felkeltette az érdeklődését a kezdeményezés, ide kattintva érdeklődhet a rendszer fenntartóinál a további részletekről.

Kiemelt Partnereink