Gyártók Magyarország befogadná a Jaguar autógyárát

Magyarország befogadná a Jaguar autógyárát

autopro.hu | 2015.03.13 09:52

Magyarország befogadná a Jaguar autógyárát

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a britek ide is hozzák a termelést. Bár a magyar sajtó hirtelen felkapta – némelyek tényként közlik – az ötödik OEM érkezését, sokkal árnyaltabb a kép. Sőt.

Hirdetés

Szombathelyen vagy Debrecenben építhet gyárat, éspedig az egyik legnagyobb hazai járműipari üzemet az indiai Tata – került nemrég megannyi hírportál címlapjára az információ. A hír alapja semiképp sem újdonság, hiszen már tavaly novemberben megírta a Birmingham Post, idézzük Lord Kumar Bhattacharyya-t: „Many countries want JLR to invest there – the United States, Hungary, Poland and the Middle East. These countries are making substantial and very tempting offers for JLR to do so.” Ami lefordítva azt jelenti, hogy más országokkal együtt hazánk is bejelentkezett, sőt, komoly ajánlatot tett a Jaguar Land Rover (JLR) esetleges gyárának befogadására vonatkozóan. Az sem titok, melyik brit üzemét telepítené át a Tata által tulajdonolt márkaduett: Castle Bromwich gyárát tervezik bezárni.

Valószínűleg bezárják, áttelepítik a Jaguar Castle Bromwich-i gyárát. Vagy nem.

Saját forrásainkból szintén úgy tudjuk, valóban folyamatban vannak tárgyalások a magyar kormány és a JLR között, a két nevezett település is felmerült lehetséges helyszínként. Csakhogy konkrét döntésről aligha számolhatunk be. Ráadásul már egy hónapja megírtuk, hogy a Tata két ellentétes földrajzi vertikumot versenyeztet: egy opcionális európai desztináció mellett az USA, konkrétan Georgia állam is felmerült riválisként. Akkor úgy tűnt, az öreg kontines indulói közül Ausztria vagy Törökország lehet a befutó, Magyarország poztív esélyeiről nem szóltak a hírek. Azóta, március 10-én már arról írt szintén a Birmingham Post, hogy nem hivatalos iparági információk szerint Európa, leginkább Ausztria felé húz a döntéshozók szíve.

További részletként színezi a történetet, hogy a szigetország járműipari vállalatai saját bevallásuk szerint újabban épp hogy nem terjeszkednének, inkább visszavinnék a termelést saját hazájukba, az új trend nyomán akár 50 ezer új munkahely is létrejöhet a brit iparágban. Ennek fényében akár úgy is dönthet a JLR, hogy egy sokadik opciót választva mégis meghagyja Castle Bromwich gyárát, noha jelenleg ez tűnik a legkevésbé esélyes kimenetnek.

Tárgyalás tehát nyilvánvalóan folyamatban van, végleges döntésről nem tudunk. Láttunk már olyat, hogy a jelenlegihez hasonló hírszellőztetések miatt döntött úgy egy autógyártó, hogy inkább másik országba telepíti az üzemét. Akkor hazánk jól jött ki a dologból, most viszont kétesélyesnek tűnik a helyzet.

Kiemelt Partnereink