digitális gyártás

Digitalizáció nélkül nincs előre

...de nem minden a digitalizáció, vélekedik Laufer Tamás, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért elnöke.

autopro.hu/P.M. | 2019.04.15 15:23

Nem lesz újabb ipari forradalom 5G nélkül

A hipergyors vezeték nélküli internet tesztkörnyezetében már elég gyorsan elnavigálnak a robotok. De mikor lesz ebből valóság? Elkezdődött a hannoveri ipari vásár.

autopro.hu/H.J. | 2019.04.02 09:21

Sokan nem tudják, milyen hatékonysággal gyártanak – és ön?

A versenyképesség számtalan tényezőtől függ, az egyik kulcsa az, hogy a cégek vezetői pontosan, hiteles forrásból, számszerűen ismerjék a vállalatnál zajló folyamatokat. Ugyan egyértelműnek tűnik ennek fontossága, ám a termeléskövető rendszerrel foglalkozó Digitop Kft. szakemberei az iparban pont ellenkezőjére látnak példákat. Mit kell tennie egy magyar kkv-nak ahhoz, hogy felzárkózzon a multik által diktált digitális követelményekhez? Ezt jártuk körbe a szakemberekkel.

Pardavi Mariann | 2018.12.05 05:03

Győri fejlesztésű digitális iker nyerte a nemzetközi versenyt

Két magyar startup vállalkozás, a virtuális valóság alapú, új operációs rendszert megalkotó Maxwhere és az IoT-platformot fejlesztő REACH Solutions közös csapata a napokban megnyerte az egyik legrangosabb európai digitalizációs versenyt, az Pioneers Industry 4.0 Heackatlont Lizben. A Széchenyi István Egyetem oktatói által készített, 3D tartalmakkal folyamatosan bővülő MaxWhere 3D platform készen áll arra, hogy meghódítsa az egész világot.

Nyerges Csaba | 2018.12.04 10:59

Beckhoff: a vezérlés és mérés mindenek felett

Gépi látás, hangalapú adatbevitel, szenzorok és adatbuszok, felhőalapú rendszerek. A Beckhoffnál ezt itt mind egy rendszerben látják. Automatizálás felsőfokon.

Kuthi Áron | 2018.10.04 10:30

Okosgyár a robotgyártótól?

Az intelligens gyártás szolgáltatásalapú megközelítése lesz az ügyfelek kiszolgálásának egyik új szintje, igaz, ma még ennek a koncepciónak egy teljes gyárba történő beillesztése rendkívül ambiciózus terv. A Kuka szerint azonban bevett gyakorlat lehet a jövőben.

autopro.hu/S.B. | 2018.09.27 16:29

Termeléskövető szoftverrel spórolhat időt, pénzt és munkabért

Szinte nincs olyan vállalkozás Magyarországon, ahol ne okozna állandó problémát a munkaerőhiány. A képzett és a kevésbé képzett embereket is lasszóval fogják a munkáltatók, holott a termelés átalakításával akár a meglévő gárdával is képesek lennének teljesíteni a vállalt projekteket, ha sikerülne javítani hatékonyságon. Ehhez ad segítséget a Digitop Kft. által fejlesztett, és immár 13 év tapasztalatát magában rejtő OEEm rendszer. A megoldás előnyeiről beszélgettünk a terméket fejlesztő Digitop Kft. szakembereivel, Kecskés Péterrel és Cser Gáborral.

Pardavi Mariann | 2018.09.10 13:01

Termelés a jövő Magyarországán: panaszkodhatunk is, meg nem is

A Világgazdasági Fórum új jelentése szerint 25 ország különösen kedvező helyzetben van az exponenciális változás előtt álló termelési rendszerek versenyképessége szempontjából. Magyarország a 42. helyen szerepel a rangsorban.

autopro.hu/S.B. | 2018.08.16 08:36

Ipari digitalizáció: lépni kell, mert eltűnünk a térképről

Inkább ma, mint holnap fektessünk a technológiaváltásba, mert csak így lehet a trendek élén járva biztosítani cégünk versenyképességét. A jó hír az, hogy ehhez csupán megbízható, dinamikus IT-rendszert kell kiépíteni, ami ma már nem lehet más, mint a dolgok internetébe való belépés. Nyírő Ferenc, az S&T Consulting Hungary Kft. informatikai tanácsadó cég szakembere adott interjút.

Kuthi Áron | 2018.07.20 15:28

Nem tudja az EU, mivel jár az automatizáció

Kedvező tendenciák figyelhetők meg a munkaerőpiacokon, foglalkoztatottak száma újabb rekordszinteket ért el és javul a szociális helyzet az Európai Bizottság pénteken közzétett európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló 2018-as jelentése szerint.

MTI | 2018.07.14 18:03

Segítenek az okosításban: mindenki „ráfejlesztheti” saját ipari megoldását a SZTAKI szoftverére

Három demóval mutatkozott be az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) az Ipar Napjain, ahol a gyártásvizualizációval, a gyártásszimulációval, illetve a gesztusvezérelt ember-robot kollaborációval lehetett ismerkedni. Az MTA SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumban azon dolgoznak, hogy a különböző ipari gyártók zárt technológiái fölé hálót húzzanak, amelyen keresztül egyetlen rendszerben lehet látni és kezelni az egész gyártásfolyamatot. Rácskay Zoltán, a labor munkatársa mutatta be az Apertus VR nevű magyar fejlesztést.

Uzoni Ábel | 2018.06.15 08:32

Dale A. Martin: A beszállító fejlesztése mindkét fél érdeke és a hosszú távú siker feltétele

Számos programot működtetve két évtizede dolgozik együtt a Siemens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A magyarországi vállalat vezérigazgatója szerint az ipari automatizálás hamarosan nagy tömegekben fogja felszippantani a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai szakembereket. A jövő tehát már majdnem elkezdődött, de a kkv-k teljes digitalizálása még hátravan. (Interjúnk még a Magnus Aircraft Siemens-közreműködéssel fejlesztett kisrepülőjének tragikus, május végi légibalesete előtt készült.)

Uzoni Ábel | 2018.06.13 08:35

Okosgyárak: kell ember, csak másképp

Még összekapcsoltabb, még intelligensebb – a jövő gyára okos lesz, ez nem kétség. A Hannoveri Kiállítás elnöke, Jochen Köckler szerint az optimális infrastruktúra megágyaz a digitális jövőnek, melynek központjában továbbra is az ember maradhat.

autopro.hu/Sz.K. | 2018.04.24 10:42

Tízből négy dolgozó szerint az automatizálás veszélyezteti az állását

A munkavállalók közel háromnegyede (74%) hajlandó új készségeket elsajátítani, illetve teljesen átképezni magát annak érdekében, hogy a jövőben is foglalkoztathatók legyenek – derül ki a PwC felméréséből. A megkérdezettek szaktudásuk korszerűsítését a saját, nem pedig a munkáltató felelősségének tekintik.

autopro.hu/P.M. | 2017.11.22 15:30

Nem érdekli a digitalizáció a kisvállalkozásokat

A digitalizáció és a negyedik ipari forradalom jelentette kihívásokkal a visegrádi országok mikro- és kisvállalkozásainak jelentős része nincs tisztában, a vállalkozók nem érzik azt, hogy foglalkozniuk kellene a kérdéssel - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke pénteken Budapesten, a visegrádi alap forrásaiból szervezett nemzetközi konferenciájukon.

MTI | 2017.11.17 15:21

Így okosítja fel gyártását a Mercedes-Benz

A német autógyártó kétszázmillió eurót szán üzemeiben az intelligens termelési megoldások kiépítésére. A Sprintereket készítő telephelyen már hamar látható lesz, milyen irányba mozdul a mindennapi munka a csillagos márkánál.

autopro.hu/B.B. | 2017.10.11 06:30

Magyarországra támaszkodva dolgozik az elektromos mobilitás elterjesztésén a Siemens

A Siemens az elektromos meghajtású légiközlekedésben is szeretne piacvezető lenni, épp ezért dolgozunk olyan hajtásrendszerek és integrált akkumulátorok fejlesztésén, amelyek a lehető legkisebb tömeg mellett képesek a legmagasabb teljesítményre– mondja interjúnkban Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Uzoni Ábel | 2017.08.02 06:25

Ilyen lesz a Volkswagen-csoportnál a jövő gyártási folyamata

A digitalizáció, az automatizált vezetés és az elektromos mobilitás nem csupán az autókat, hanem előállításuk módját is alapvetően változtatja meg. Új technológiák és trendek nyitnak új távlatokat, minden még inkább digitálisan és internetes hálózatba szervezve működik majd. E kihívásokra egyesített erőkkel készül a Volkswagen-csoport.

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.06 11:06

1 2 3 4

Kiemelt Partnereink