Gyártósor Nem lesz újabb ipari forradalom 5G nélkül

Nem lesz újabb ipari forradalom 5G nélkül

autopro.hu/H.J. | 2019.04.02 09:21

Nem lesz újabb ipari forradalom 5G nélkül

A hannoveri ipari vásár évek óta kedvelt témája a digitális hálózatépítés. Az április 1-jén startolt 2019-es kiállítás sem tér el ettől, amely idén az adatátviteli technológia sebességének fontosságára fordítanak kiemelt figyelmet. Az idei show mottója az "Integrált ipar – ipari intelligencia” címet viseli, melynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.

Hirdetés

A vásár 5G-arénájában speciális tesztmezőt alakítottak ki, ahol a gépek 100-szor gyorsabban kommunikálhatnak egymással. De úgy néz ki, ilyet még egy ideig tényleg csak tesztkörnyezetben vagy szeparáltan, limitált nagyságrendben láthatunk, hiszen az 5G-hez kapcsolódó közbeszerzések nagyon döcögősen haladnak Németországban. A Deutsche Welle (DW) tudósítója megállapítja, Hannoverben pillanatnyilag Kína dominál, már ami a kiállítók számát jelenti. A hannoveri vásár április 5-ig tart, a show-n 6500 kiállító vesz részt, ebből 1500 Kínából érkezett. A vállalatok 60 százaléka külföldi.

Svédországban a legolcsóbb az energia

A vásár partnere Svédország, amely úgy hirdeti magát, mint az az ország, ahol a legolcsóbb az energia az ipari szereplők számára. Az Amazon felhőszolgáltatásai közül három nagy adatközpontot is az országban építettek fel, jegyzi meg a német hírportál.

Rövid idő alatt sokat fejlődött a gyártástechnológia, egyre több szenzor képes egyszerre működni és az adatátvitel sebessége is radikálisan nő, ráadásul mindezt vezeték nélkül valósítjuk meg. Ez pedig nemcsak alacsonyabb költségeket jelent, de a gépek is rugalmasabban, egyre optimalizáltabban dolgoznak. Viszont ennek most egy időre valószínűleg gátat szab a frekvenciák árverése.

Nagy a dilemma Németországban

Németországban jelenleg az 5G frekvenciák árverésre bocsátásának folyamata zajlik. És persze nagy a vita arról, hogy a kínai gyártóknak, mint például a Huawei is, milyen mértékben engedik meg, hogy részt vegyenek a szükséges infrastruktúra kiépítésében. Jochen Köckler a vásár szervezőinek részéről elmondta, valóban Kína adja a kiállítók meghatározó részét. A szakember azt reméli, a német politikai döntéshozók nem fogják lassítani az 5G-technológia fejlődését.

A kiállítók a korábbi évekhez képest inkább a digitális üzleti modellekre összpontosítanak, és ezáltal arra, hogy hogyan is lehet pénzt keresni az integrált technológiával. A német Gépgyártóipari Szövetség (VDMA) ügyvezető igazgatója, Thilo Brodtmann úgy nyilatkozott, hogy az üzleti modellek digitalizálásában Németország élen jár, a következő tíz évben ez fogja meghatározni az üzleti törekvéseket, és rövid időn belül pedig műr profitálhatnak is belőle a piaci szereplők.

Kiemelt Partnereink