Gyártósor Digitalizáció nélkül nincs előre

Digitalizáció nélkül nincs előre

autopro.hu/P.M. | 2019.04.15 15:23

Digitalizáció nélkül nincs előre

Az átalakulásban minden mindennel összefügg, és csak rendszerszintű beavatkozásokkal lehet javítani a helyzeten.

– Sokan azt gondolják, hogy a digitalizáció mindent megold. Digitalizáljuk a vállalatunkat, a termelésünket – jelentsen ez bármit is –, és akkor egyből globálisan is versenyképesek leszünk. Másrészt meg ott vannak a „robotok elveszik a munkahelyeinket” típusú félelmek is. Mind a kettő megalapozatlan, illetve digitalizáció nélkül nincs előre út, de nem minden a digitalizáció. A digitalizációs kor egyik nagy kihívása, hogy a sokféle, ellentmondó információ között rendet rakjunk a fejekben, és megmutassuk, merre is halad a világ. Ez a rendrakás most lassabb, mint ahogy a technológia halad – közölte Laufer Tamás, az ivsz.hu oldalon.

Az IVSZ számításai szerint legalább 100 ezer dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról. A nagy, jellemzően külföldi hátterű gyártócégek további automatizációval, robotizációval igyekeznek úrrá lenni ezen a helyzeten. Kevesebb, de jobban képzett munkaerőre lesz szükségük. No de honnan lesznek ezek a jobban képzett dolgozók?

– A szakképzés rendszere éppen a 4.0-s upgrade-et végzi, de közben az abba bekerülő fiatalok 30-40 százaléka különféle tanulási problémákkal küzd. Tehát az általános iskolai oktatásra is jobban oda kellene figyelni, a kompetenciákra kell alapvetően fókuszálni. A munkaerőhiány miatt a felnőttképzés is akadozik, hiszen egyetlen cég sem szívesen küldi oktatásra dolgozóit, ha emiatt döcög a termelés. Vagyis jól látszik, hogy csak rendszerszintű beavatkozásokkal lehet javítani a helyzeten. Ösztönözni kellene, hogy a jó gyakorlati szakemberek oktassanak is, a vállalatoknak pedig érdekük legyen dolgozóik képzése, akár házon belül, akár más formában.

Kiemelt Partnereink