Gyártósor Sokan nem tudják, milyen hatékonysággal gyártanak – és ön?

Sokan nem tudják, milyen hatékonysággal gyártanak – és ön?

Pardavi Mariann | 2018.12.05 05:03

Sokan nem tudják, milyen hatékonysággal gyártanak – és ön?

A versenyképesség számtalan tényezőtől függ, az egyik kulcsa az, hogy a cégek vezetői pontosan, hiteles forrásból, számszerűen ismerjék a vállalatnál zajló folyamatokat. Ugyan egyértelműnek tűnik ennek fontossága, ám a termeléskövető rendszerrel foglalkozó Digitop Kft. szakemberei az iparban pont ellenkezőjére látnak példákat. Mit kell tennie egy magyar kkv-nak ahhoz, hogy felzárkózzon a multik által diktált digitális követelményekhez? Ezt jártuk körbe a szakemberekkel.

Az utóbbi időszakban egyre több olyan intézkedés indult el a kormány részéről, amely a kkv-k digitális felzárkóztatására irányulnak. Ilyen például a Mintagyárak projekt, amelynek részeként a vállalkozások vezetői, szakemberei olyan gyárakba látogathatnak el és kérdezhetnek személyesen a szakemberektől, ahol már megvalósultak és jól működnek a negyedik ipari forradalomként emlegetett technológiai vívmányok. De a képzések és pályázatok is jól jelzik az irányt: a KKV-knak fejlődniük kell a digitalizáció terén.

Ezzel kapcsolatban Kecskés Péter, a Digitop Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy tapasztalatuk szerint a magyar kkv-k jelentős lemaradásban vannak a fejlett multinacionális vállalatokhoz képest. Ez az autóipar nyelvére lefordítva azért probléma, mert a beszállítói láncban az autót gyártó multik határozzák meg a követelményeket. A nagy gyártók viszont a negyedik ipari forradalomhoz köthető összes technológiát használják, és csak idő kérdése, hogy mikor és milyen formában lesznek ezek a technológiák elvárások a beszállítói lánc alsóbb szintjein is.

Cser Gábor, a Digitop Kft. műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy az OEEm nevű saját fejlesztésű termeléskövető rendszerük speciálisan a kkv-k igényeire szabhatóak. A rendszer digitalizálja a teljes gyártási folyamatot, érthető grafikonok, kimutatások, riportok formájában mutatja meg, milyen hatékonysággal zajlik a termelés. Így a vállalatnál pontos képet kapnak a termelés adatairól, mert adatokat közöl arra vonatkozóan, hogy mikor gyárt, mikor áll a berendezés, milyen az ütemtartás, valamint ezen felül különböző gyártástechnológiai paramétereket gyűjt be és rendszerez. Leállás esetén a gépkezelő listából választja ki a leállás okát, vagy az OEEm rendszer automatikusan azonosítja azt, figyelmeztető értesítést küld a megfelelő személyeknek, így például a karbantartó felkészülten érkezhet a helyszínre és célirányosan orvosolhatja a hibát.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a kkv gyártócégek vezetőinek elsőként irányt kell kijelölni, nem pedig vaktában pályázni és mindenféle konstrukció nélkül beruházásokat megvalósítani az ipar 4.0 témájában. Szerintük a digitális felzárkózásban is nagyon fontos, hogy az informatikai folyamatoknak legyen delegált vezetője, aki összefogja a projektet és ismeri a folyamatokat. Legyen struktúra, ami mentén halad az irányváltás.

A Digitop Kft. a kkv-k digitális felzárkózásában a termeléskövető rendszerrel tud segíteni, amely a teljes gyártási folyamatról átlátható, hiteles képet ad és kapcsolódik igény esetén termelésirányító vagy ERP rendszerekhez, így automatizálja a tényadatok visszatöltését is. Az OEEm előnyeiről szólva hozzátették azt is, hogy a kkv-k olyan jól működő, kipróbált rendszert kapnak, ami egyrészt rugalmasan az igényekre szabható, másrészt azonnal jelentkeznek a forintosható megtakarítások.

Bővebb információt az OEEm honlapján talál a www.oeem.eu címen.

Kiemelt Partnereink