Trend Így okosítja fel gyártását a Mercedes-Benz

Így okosítja fel gyártását a Mercedes-Benz

autopro.hu/B.B. | 2017.10.11 06:30

Így okosítja fel gyártását a Mercedes-Benz

A német autógyártó kétszázmillió eurót szán üzemeiben az intelligens termelési megoldások kiépítésére. A Sprintereket készítő telephelyen már hamar látható lesz, milyen irányba mozdul a mindennapi munka a csillagos márkánál.

Hirdetés

Hálózatba kapcsolja, vagyis egymással kommunikálni képessé teszi termelőberendezéseit a Mercedes-Benz a Sprintereket készítő ludwigsfeldei üzemében. A lépés az egyik első mozzanata annak a kétszázmillió eurós globális programnak, melynek keretében intelligens gyártási megoldásokkal emelnék a márka üzemeinek hatékonyságát, írja az Automobilwoche.

- A digitalizálás az innováció legerősebb motorja – közölte a Sprinter haszongépjárműveket gyártó üzem vezetője. Frank Klein szerint 2025-ig a teljes termelési folyamat digitalizálása a cél, melynek köszönhetően például a rutinfeladatok nagyobb részét végezhetik gépek, tovább tehermentesítve ezzel a dolgozókat és gyorsítva a munkát.

A projekt első állomása azért épp a Sprinter-gyár, mivel itt a kishaszongépjármű nagyjából ötvenezer változatban készül, a következő generáció ráadásul még tovább növeli majd a variánsok számát. A rendkívül változatos munkafolyamatok tökéletes terepet biztosítanak a digitalizálás tesztelésére és a hatásainak elemzésére.

Elsőként a visszapillantó tükrök és az ülések beszerelésének módja változik: az alkatrészeket, melyek azonosítóit a dolgozók eddig manuálisan, a munkafolyamat során több alkalommal ellenőrizték, RFID-azonosítóval látják el, így azok szerelősorhoz szállításának és végszerelésének azonosítása és dokumentálása emberi tevékenység nélkül történhet. Cél, hogy az ilyen módon felhasznált alkatrészek száma jövőre már negyvenre rúgjon.

Az RFID-technológiát alkalmazva az alkatrészek rádióhullámok segítségével juttatnak információkat a gyárban kiépített érzékelőknek. A technológia nem ismeretlen a ludwigsfeldei telephelyen, 2012 óta már húsz kis robotkocsi segíti az üzemi anyagmozgatást. Ezek a padlóba épített RFID-modulok, illetve Bluetooth-kapcsolat segítségével tájékozódnak és kommunikálnak egymással.

A Mercedes-Benz társa a digitalizálásban a gyárak optimális üzemeltetésével és automatizálásával foglalkozó Fraunhofer-Institut. Ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, 2018-ban a technológia alkalmazása az autógyártó összes telephelyén megkezdődhet.

Kiemelt Partnereink