Szolgáltatók Beckhoff: a vezérlés és mérés mindenek felett

Beckhoff: a vezérlés és mérés mindenek felett

Kuthi Áron | 2018.10.04 10:30

Beckhoff: a vezérlés és mérés mindenek felett

Nagyon gazdag témakínálattal állt a szakmai közönség elé a Beckhoff Automation Kft a Kopaszi Gáton megrendezett egy napos konferenciájával, ahol megint kiderült, hogy az adatok gyűjtése és értelmezése új világot nyit, de legalábbis azonnali költségmegtakarítást jelent. Vendégelőadóként volt jelen a brit méréstechnikai multicég, a Renishaw itthoni képviselete és a CAD-szakértő EuroSolid Kft. is.

Hirdetés

Mint azt a tavaszi hannoveri automatizálási szakkiállításon is érzékelni lehetett, a PC-alapú automatizálás trendjei a felhőalapú szolgáltatások, a precíziós méréstechnika és a gépi látás körül alakulnak. A budapesti konferencia is az átfogó képfeldolgozási funkciókat integráló TwinCAT Vision, és az információk hangalapú bevitelét támogató TwinCAT Speech szoftvermodulok bemutatásával kezdődött. E kettő mind új gépautomatizálási képességekkel bővíti a meglévő, PC-alapú vezérlőrendszereket. A Beckhoff-szoftverek és hardverek univerzális nyitottsága, skálázhatósága és moduláris szerkezete ideális háttéret ad a felhőalapú rendszerek kialakításához, így közvetlenül járul hozzá a termelékenység optimalizálásához.

Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt az itthoni értékesítési hálózat kiterjesztéséről, a termékgyártás és gyártóterületek terén bekövetkezett kapacitásnövelésről, a magyar iroda bővüléséről, valamint ismertette a Beckhoff technológiai újdonságait.

A cég integrált épületautomatizálási megoldásokat is bemutatott, amelyekkel akár 30 százalékos energia-megtakarítás is elérhető. A gyártásautomatizálás mellett ez a terület egyébként a Beckhoff számára ideális üzleti lehetőség, mivel – mint ahogy arra a cég részéről Cserpák Mihály is felhívta a figyelmet – a világ az energiafelhasználásának túlnyomó részét épületfűtésre használja.

Az osztrák Beckhoff-leányvállalattól érkezett Bezeczky Balázs képet adott a digitális kor lehetőségeiről. A digitalizálás startupok és nagyvállallatok számára egyaránt kulcsfontosságú, a kérdés csak az, hogy ki tud lépést tartani? – tette fel a kérdést.

Cserpák Mihály előadása első felében bemutatásra kerültek a Beckhoff épületautomatizálási megoldásai, valamint megtudtuk azt, hogy az intelligens épületautomatizálási koncepció hogyan segíti az energiamegtakarítást, és növeli a komfortot egy adott épületen belül. Az előadás második felében a Beckhoff színpad- és látványtechnikai megoldásai kerültek bemutatásra, melyek segítségével nemcsak a különböző látvány- és színpadelemek vezérlését lehet megvalósítani, hanem az épületautomatizálási megoldásokhoz hasonlóan, a rendszerek közötti szinergiát is. A Beckhoff integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletét és megoldásait sikeresen alkalmazzák a világ minden táján, mivel modularitásuknak és nyitottságuknak köszönhetően ideálisak az épületautomatizálási és színháztechnikai alkalmazások megvalósítására.

Zelena Zsombor a Renishaw Hungary Kft. képviseletében az inkremens és abszolút enkóderek működési elvét, a lehetséges hibaforrásokat, valamint ezek kiküszöbölési lehetőségeit ismertette. Bemutatásra kerültek továbbá az útmérőrendszerek technikai paraméterei, általános használatuk, valamint a lézerenkóderek.

Jamriska Péter előadásában az EtherCAT-technológiát ismertette. Mivel az EtherCAT gyakorlatilag egy „Plug and Play” terepi busz, így konfigurálása és használata nagyon egyszerű. Az előadás fő témája az EtherCAT működésének bemutatása, és a lehetséges hibatípusok, illetve diagnosztikai lehetőségek áttekintése volt.

Jelencsik Mátyás, az EuroSolid Kft. gépészmérnök-értékesítője a SolidWorks gépészeti tervezést automatizáló szoftver lehetőségeit mutatta be. A cég sok évvel ezelőtt felismerte az integrált tervezés és adatkezelés fontosságát, így mára meghatározó piaci szereplővé vált. Újításuk lényege, hogy már a tervezés kezdeti fázisától párhuzamos lehetőséget biztosítanak a mechanikus tervezés, az elektromos tervezés és a műszaki dokumentáció elvégzésére úgy, hogy a különböző területek szakértőit a számos felesleges levélváltás és telefonálgatás fáradalmaitól is megkímélik.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronikai Tanszékéről érkezett Dr. Tóth János előadásában három gyártó példáján keresztül mutatta be a ma már klasszikusnak mondott ipari méréstechnikai megoldásokat.

Kiemelt Partnereink