Elemzések További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra – ez történt a 21. héten

További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra – ez történt a 21. héten

Végh Martin | 2022.05.30 07:23

További beruházásokat hoz a Bosch Magyarországra – ez történt a 21. héten

Fotó: Bosch Csoport

A tavalyi beruházásokban gazdag év után idén sem fognak megállni a fejlesztések a magyarországi Bosch Csoport háza táján. A tengerentúlon egy újabb nagyléptékű légzsákbotrány lehet kibontakozóban, míg Európában a Volkswagen és a Ford is bírósági küzdelemre számíthat. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A magyarországi Bosch Csoport ismertette 2021-es pénzügyi eredményeit. Mint kiderült, az ipari és autóipari beszállító a nehéz körülmények ellenére is növelte árbevételét, továbbá 100 milliárd forint értékben végzett beruházásokat, és az idén sem fognak leállni a fejlesztések.

A Bosch Rexroth megújította és kibővítette korábbi disztribúciós partnerprogramját. A magas követelményeket támasztó programba már beválasztották az első kettő hazai vállalatot.

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE). Az elnöki pozíciót Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatója foglalja el, míg a felügyelőbizottság elnöke Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese maradt.

Személyi változásról érkezett hír a Ford Magyarországtól is. Júniustól Szabó Attilát, két sikeres év után, Kővágó-Laky Andrea váltja az ügyvezető igazgatói székben.

Új botrány a láthatáron

Újabb nagy légzsákbotrány lehet kibontakozóban. Az Egyesült Államokban a Volkswagen, a General Motors és a Ford autógyártókat, illetve egy beszállítójukat azzal vádolták meg, hogy tudatosan értékesítettek robbanásveszélyes gázgenerátorokat, melyek az amerikai személyautók akár ötödében is megtalálhatóak lehetnek.

A dízelbotrány kapcsán arról érkezett hír, hogy a VW, brit vásárlóival több mint 200 millió euró kifizetéséről állapodott meg peren kívüli megállapodás keretében, ezzel pontot téve a máskülönben elhúzódó és költséges bírósági hadakozás végére.

Máshol még csak kezdődik a bírósági párbaj

Egy német gazda azt állítva perelte be a Volkswagent, hogy az is felelős azokért a károkért, amiket a klímaváltozás okoz vállalkozásának. A gazdát környezetvédők is támogatják ügyében.

Egy német bíróság megtiltotta a Ford internethez kapcsolódásra képes modelljeinek németországi értékesítését, miután az amerikai OEM-et beperelték kommunikációs technológiai szabadalmak jogtalan használata miatt.

Rossz hírek a dolgozóknak

A Mercedes-Benz a jövőben kevesebb forrást fektetne a belépő kategóriás modelljeibe. Ezzel párhuzamosan nagyobb hangsúlyt helyezne a direkt értékesítési módra, ami márkakereskedések sorának bezárásával jár.

A Stellantis az elektrifikáció előtt álló szerbiai üzemében dolgozók egy részét arra kéri, hogy töltsenek el kettő évet a konszern egy külföldi gyárában. A nemet mondókra elbocsátás vár.

Folytatódik az elektrifikáció

A Stellantis alá tartozó Lancia 2026-tól kizárólag tisztán elektromos modellekkel bővíti kínálatát. A modellpaletta teljes elektrifikálása sem várat magára sokat, ugyanis 2028-tól a márka csak elektromos autókat fog értékesíteni.

Elektromos autók akkumulátorainak újrahasznosítására tervezett üzemet nyitott a BMW Kínában. Az visszanyert alapanyagokkal a vállalat 70 százalékkal csökkentheti majd szén-dioxid-kibocsátását az akkumulátorgyártásban.

Az orosz AvtoVaz már június elején újraindíthatja termelését. A vállalat még márciusban szüneteltette gyártását az Oroszország elleni szankciók és a chiphiány miatt.

Borús kilátások

A brit autógyártási volumen áprilisban már egyhuzamban a tizedik hónapban mutatott csökkenést éves összevetésben. Az év negyedik hónapjában készült mintegy 60 ezer autó több mint 11 százalékos elmaradást jelent az egy évvel korábbitól.

Az Ernst & Young tanácsadó cég a legnagyobb autógyártók üzleti adatainak elemzése alapján arra jutott, hogy hiába jók az OEM-ek pénzügyi eredményei, az autóiparban valójában rendkívül feszült helyzet állt elő.

Az AutoWallis az előző héten folytatta szlovéniai terjeszkedését. A vállalat megnyitotta az ország legelső Land Rover márkakereskedését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink