Gyártók Akku-újrahasznosító üzemet épített a BMW

Akku-újrahasznosító üzemet épített a BMW

autopro.hu/P.B. | 2022.05.27 08:23

Akku-újrahasznosító üzemet épített a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Elektromos autók akkumulátorainak újrahasznosításával foglalkozó üzemet épített a BMW Kínában, hogy kinyerhesse az elhasznált autó-akkumulátorokból az olyan fontos nyersanyagokat, mint a nikkel vagy a lítium.

Hirdetés

A BMW akkumulátor-újrahasznosító üzemet épített az elektromos autóiból kiselejtezett energiatárolók számára Kínában. Egy 100 kilowattórás akkumulátor körülbelül 90 kilogramm nikkelt, lítiumot és kobaltot tartalmaz, a bajor OEM ezt nem szeretné veszni hagyni az elöregedett autókból származó akkuk esetében.

A BMW müncheni bejelentése szerint az új üzemmel a vállalat az akkumulátorok nyersanyagainak nagy részét visszanyeri, és azokat új cellák gyártásához használja fel. Ez az anyagi haszon mellett akár 70 százalékkal csökkentheti a gyártó szén-dioxid-kibocsátását az akkumulátorgyártásban.

Nem véletlenül esett Kínára a választás

Kína az elektrifikált járművek legnagyobb piaca, ahol 2025-re várhatóan mintegy 780 ezer tonna kiselejtezett akkumulátor fog felhalmozódni. Az ország arra kötelezte az autógyártókat, hogy hozzanak létre megoldásokat az újrahasznosítás biztosítására.

A kínai állam nyomása mellett a nyersanyag-készletektől való függés csökkentése indokolja a BMW beruházását. A vállalat regionális főnöke, Jochen Goller elmondta, hogy a szűk keresztmetszetek és az emelkedő árak miatt csökkenteni kell az újonnan kitermelt nyersanyagoktól való függőséget – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink