Gyártók A klímaváltozásért pereli egy gazda a VW-t

A klímaváltozásért pereli egy gazda a VW-t

autopro.hu/V.M. | 2022.05.25 08:21

A klímaváltozásért pereli egy gazda a VW-t

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy német gazda nemrég azt állítva perelte be a Volkswagent, hogy az is felelős azokért a károkért, amiket a klímaváltozás okoz a családi vállalkozásának.

Hirdetés

Ulf Allhoff-Cramer német gazdálkodó arra panaszkodik, hogy az erdőjét, megművelt területeit és marhaállományát a klímaváltozás okozta száraz talaj és heves esőzések károsítják. Ezenkívül azt állítja, hogy a károkért részben a világ második legnagyobb autógyártója, a VW is felelősséggel tartozik.

Mindazonáltal a bíróság egyelőre nem tűnik meggyőzöttnek. Az első meghallgatás alkalmával a nyugat-németországi Detmold regionális bírósága arra kérte a gazdát és ügyvédjeit, hogy szolgáltassanak további bizonyítékokat állításaik alátámasztására. Továbbá a bíróság annak tisztázását is kérte, hogy a gazda már szenvedett-e károkat a klímaváltozás miatt, vagy csak számít azokra.

Új frontot nyitnak a környezetvédők

Allhoff-Cramer ügyét támogatja a Greenpeace környezetvédő szervezet, ami Németországban már több olyan kezdeményezés mögé is beállt, amelyeknek célja vállalatok és a kormány felelősségre vonása a klímaváltozás miatt.

A The Detroit News beszámolója szerint a gazdálkodó arra szólítja a Volkswagent, hogy 2030-ra szüntesse be a belső égésű motoros járművek gyártását. Tavaly ősszel a Greenpeace és egy másik környezetvédő szervezet hasonló követeléssel fordult a Volkswagenhez, valamint a BMW-hez és a Daimlerhez. Ahogy azt az autopro.hu is megírta, akkor mindhárom OEM visszautasította a követelések teljesítését, aminek eredményeként mindhármójuk ellen perkeresetet nyújtottak be.

Allhoff-Cramer vádjára és követelésére válaszul a VW közölte, hogy kiáll a klímavédelem és a közlekedés dekarbonizálása mellett, azonban az átmenet a kormányokon, a technológiai fejlődésen és a fogyasztókon is múlik. Megerősítve tavaly őszi álláspontját, hozzátette, hogy egyes vállalatok perbe fogása nem jelenthet megoldást a problémákra.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink