Elemzések Szintet lépett az elektromobilitásban a győri Audi – ez történt az 50. héten

Szintet lépett az elektromobilitásban a győri Audi – ez történt az 50. héten

Végh Martin | 2020.12.14 07:23

Szintet lépett az elektromobilitásban a győri Audi – ez történt az 50. héten

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Az előző héten elkészült az első plug-in hibrid az Audi győri üzemében. A szakszervezet hevesen tiltakozik a Continental aacheni abroncsgyárának bezárása ellen, kiderült, hogy a Volkswagen felügyelőbizottsága gyorsan fel akarja számolni a vezérigazgató és a szakszervezeti vezetők közti ellentéteket, az autóipar nagyjai pedig kínai gyárleállásokra figyelmeztetnek. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Legördült az Audi Hungaria gyártósoráról az első plug-in hibrid Audi. A turbókék színben pompázó Q3 Sportback elkészülte azt jelenti, hogy a győri üzem új szintre lépett az elektromobilitásban.

Beszámoltunk róla, hogy az elektronikai alkatrészeket gyártó Schneider Electric 12 millió eurónyi beruházást valósított meg idén magyarországi üzemeiben.

Az elektromechanikai részegységeket gyártó Scintilla Kft. 1,7 milliárd forint értékben hajt végre fejlesztést jászberényi telephelyén. A beruházásnak Ipar 4.0 fejlesztések és kapacitásbővítés is részét képzik.

Elektrifikációba fektet a Daimler

A Daimler bejelentette, hogy 2025 végéig 70 milliárd eurót költ fejlesztésekre, az összeg egy nagy hányadát pedig elektromobilitásba fektetik.

A német járműgyártó az INEOS-nak adja el Hambachban található gyárát. A brit cég az új termelőegységében fogja gyártani a Grenadier terepjáróját.

Arról is hírt adtunk, hogy a Daimler 2039-től meg fogja követelni beszállítóitól, hogy karbonsemlegesen gyártsák termékeiket, a cégek fele pedig már el is kötelezte magát a klímasemlegesség mellett.

A Mercedes-rivális BMW az Amazon Web Services-szel kötött megállapodást. Az együttműködésnek köszönhetően a bajor autógyártó a jövőben képes lesz hatékonyabban kezelni adatbázisait.

Az elektrifikáció által szükségessé vált átalakítások továbbra is komoly feszültség forrásai a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess, és a szakszervezetek között. Mint kiderült, az ellentétek feloldása érdekében hamarosan ismét összeül a felügyelőbizottság. A konfliktus ellenére az elektromobilitási projektek továbbhaladnak. Az előző héten a vállalat Kínában avatott fel egy elektromobilitási kutatás-fejlesztési központot.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó Škoda a konszern egyik korábbi beszállítójának kénytelen kártérítést fizetni szerződésfelmondás miatt.

A Toyota részvételével pedig új cég alakult Európában a hidrogén-ökoszisztéma fejlődésének előmozdítása érdekében.

Ezúttal a brexit okozott gyárleállást

Részben a közelgő brexit miatt torlódások alakultak ki a brit konténerkikötőkben, ami fennakadásokat okozott az alkatrészszállításokban. Ennek eredményeként a Hondának le kell állítania a termelést angliai üzemében. A vállalat reményei szerint hétfőn már újraindulhat a munka.

Arról is hír érkezett, hogy az elektromos Hyundai Konákat tűzveszélyes akkuk mellett fékhiba is érintheti.

Nem hagyják szó nélkül a bezárást

A német gumiipari szakszervezet szerint meg lehetne menteni a bezárástól a Continental aacheni üzemét, egyúttal elfogadhatatlannak minősítette az beszállító terveit.

A világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch csökkenti részesedését az elektromos teherautókat fejlesztő amerikai Nikolában, miután a fiatal vállalat csalási botrányba keveredett.

A 3M ipari konglomerátum több ezres leépítést jelentett be, aminek hátterében többek között az elektromobilitási fejlesztések állnak.

Tovább fokozódott kettő dél-koreai akkumulátorgyártó, az LG Chem és az SK Innovation közti vita. Az ipari titkok ellopásával vádolt SKI veszélyesnek nevezte riválisa termékeit, és rámutatott, hogy ők is el tudnák látni az amerikai autógyártókat.

Már elektromos furgonokat is javíthatnak Fóton

Az MAN új, kifejezetten autóbuszok és kishaszonjárművek számára tervezett kirendeltséget nyitott Fóton, mely az első magyar MAN szerviz, amit elektromos furgonok javítására is felkészítettek.

Az előző héten három napig tesztelhettek Kaposváron egy teljesen elektromos Isuzu midibuszt. A város már egy ideje tervezgeti villanyhajtású autóbuszok vásárlását.

A ManpowerGroup előrejelzése szerint a magyar cégek alig 3 százaléka készül dolgozói létszámának bővítésére 2021 első hónapjaiban. Kutatásukból az is kiderült, hogy regionális bontásban komoly eltérések vannak a munkáltatók szándékait illetően.

Fel kell pörögnie az eladásoknak

Az Európai Bizottság számításai szerint 30 millió elektromos gépkocsinak kell az európai utakon lennie 2030-ra, ahhoz, hogy teljesülhessenek a klímavédelmi célkitűzések.

November ismét növekedést hozott a kínai újautó-piacon. Rossz hír viszont, hogy több autóipari óriás is megkongatta a vészharangot, mivel a microchipek hiánya gyárleállásokhoz vezethet az ázsiai országban.

Végül arról is hírt adtunk, hogy a fuvarközvetítő Uber megválik önvezető rendszereket fejlesztő üzletágától, átadva azt az Amazon által támogatott Aurorának.

Kiemelt Partnereink