Szolgáltatók Megválik önvezető technológiai üzletágától az Uber

Megválik önvezető technológiai üzletágától az Uber

autopro.hu/V.M. | 2020.12.08 12:18

Megválik önvezető technológiai üzletágától az Uber

Fotó: Uber

Az Uber eladja az autonóm járműveket fejlesztő Advanced Technologies Group (ATG) üzletágát az Aurora önvezető rendszereket fejlesztő startupnak. A lépéssel a fuvarközvetítői szolgáltatást nyújtó cég hamarabb válhat nyereségessé.

Hirdetés

Az Aurora 4 milliárd dollárra becsüli az ATG értékét, ami azt jelenti, hogy az üzletág mostanra sokat veszített értékéből. Tavaly, többek között a Toyota és a SoftBank Csoport egymilliárd dollárt fektettek az általuk akkor 7,25 milliárd dollárra becsült ATG-be.

A tranzakció részeként az Uber 400 millió dollárt fektet az Amazon által is támogatott, önvezető személyautókat, furgonokat, illetve teherautókat fejlesztő Aurorába, amivel 26 százalékos részesedést szerez abban. A kettő cég együtt fog dolgozni önvezető autók, Uber fuvarközvetítői és ételfutár flottájába integrálásán.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója a Reutersnek adott interjú során elárulta, hogy az ATG átadása hozzá fogja segíteni a vállalatot ahhoz, hogy nyereségessé váljon 2021 végére, ugyanakkor hozzátette, hogy nem a profitabilitás javítása volt az üzletág átadása mögött meghúzódó fő ok.

A kaliforniai Palo Alto városában székelő Aurora jelenleg San Francisco Bay Area városi régiójában és Pittsburghben tesztel járműveket. 2020 júliusában bejelentette, hogy a Texas állambeli Dallas-Fort Worth városhalmazban is tesztelésbe fog kezdeni a közeljövőben.

Kiemelt Partnereink