Archív Harmincmillió tisztán elektromos gépkocsik akar az EU 2030-ra

Harmincmillió tisztán elektromos gépkocsik akar az EU 2030-ra

autopro.hu/V.M. | 2020.12.07 11:23

Harmincmillió tisztán elektromos gépkocsik akar az EU 2030-ra

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

2030-ra 30 millió tisztán elektromos járműnek kell az Európai Unió útjain lennie ahhoz, hogy teljesüljenek a klímavédelmi célkitűzések – áll az Európai Bizottság nyilvánosságra került stratégiatervezetében.

Hirdetés

A Bizottság a december 7-ével kezdődő héten fogja bemutatni stratégiáját a közlekedési szektorból származó szén-dioxid-kibocsátás negyedével csökkentésére.

A Reutersnek eljuttatott, még nem véglegesített tervezet szerint az EU nem érheti el a karbonsemlegességet 2050-re, hacsak nem tesznek komoly lépéseket a fosszilis üzemanyagok visszaszorítása érdekében. A dokumentum szerint a klímacélok eléréséhez legalább 30 millió tisztán elektromos hajtású járműnek kell a forgalomban lennie 2030-ra.

Az EU-ban 1,8 millió akkumulátoros elektromos, valamint plug-in hibrid jármű volt regisztrálva 2019 végén. Hála az állami szubvencióknak, a kibocsátásmentes és a hibrid autók eladásai gyorsan növekednek Európában, ugyanakkor az autó- és a teherautó-gyártók is figyelmeztettek, hogy a töltőhálózat fejletlensége hátráltathatja az elektromos átmenetet.

A tervezet szerint tíz év múlva Európának 3 millió nyilvános elektromos töltőpontra, illetve ezer hidrogén-töltőállomásra lesz szüksége. A dokumentum azt is megjegyzi, hogy 2021-ben egy hálózatbővítési tervet is ki fognak dolgozni. Európa-szerte jelenleg mintegy 200 ezer töltőpont található.

Az autóbuszok sem úsznák meg

Az EU jövőre szigorítaná a 2025-től esedékes, új személyautókra és kistehergépjárművekre vonatkozó kibocsátási követelményeket, és a most nyilvánosságra hozott tervezet szerint a szabályozást a buszokra is kiterjeszthetik.

A stratégia a közútin kívül más közlekedési módokra is kiterjed. A számítások szerint a zéró emissziójú hajóknak és repülőknek 2035-re piacképes alternatívát kell jelenteniük.

Kiemelt Partnereink