Elemzések Óriási összegből elektrifikálnak a gyártók – ez történt a 4. héten

Óriási összegből elektrifikálnak a gyártók – ez történt a 4. héten

Végh Martin | 2022.01.31 07:17

Óriási összegből elektrifikálnak a gyártók – ez történt a 4. héten

Fotó: Renault Group Newsroom

Az előző héten a Renault-Nissan-Mitsubishi, a GM és a Bentley is jelentős összegek elektromobilitásba fektetését jelentették be. Ezzel párhuzamosan több autógyártó is beszámolt a tavalyi értékesítési eredményekről, köztük a Toyota is, ami továbbra is magának tudhatja a világ legnagyobb autógyártója címet. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A nyomtatott áramköröket gyártó Eurocircuits Kft. technológiafejlesztési beruházásba kezd Felsőtárkányban. A projekt közel 700 millió forintból valósul meg.

A Bosch hatvani telephelyén már megvalósult a jövő logisztikai központja. A termékek útját felhőbe integrált rendszer követi, az alkatrészeket és késztermékeket önvezető járművek szállítják, illetve a munkatársakat drónok is segítik.

Nagy összegek mennek elektrifikációra

A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség a következő öt évben 23 milliárd eurót fektet elektrifikációba. A három partner célja, hogy a következő évtized elejére 35 új tisztán elektromos modellel bővítsék összevont kínálatukat.

Az amerikai General Motors az előző héten szintén egy jelentős összeg, 6,6 milliárd dollár elektrifikációs célú befektetését jelentette be. A vállalat ebből elektromos pickupok készítésére állítja át egyik üzemét, továbbá felépít egy akkumulátorcella-gyárat.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó Bentley csakugyan a múlt héten közölte, hogy ezermilliárd forintnak megfelelő összeget fektet az elektromos átállásba a következő tíz évben. A brit luxusautó-gyártó első tisztán elektromos modellje 2025-ben érkezhet.

Sikerekben sem volt szegény az előző év

A Volkswagen Passenger Cars az előző évben bőven megfelelt az EU-s szén-dioxid-kibocsátási előírásoknak. A Volkswagen új személyautóiból összesen 5,5 millió grammal kevesebb került a levegőbe az üvegházhatású gázból, mint ami megengedett lett volna. Az Audi szintén bőven az előírt határértéken belül maradt az előzetes adatok alapján.

A VW konszernhez tartozó Lamborghini számára kifejezetten jól sikerült az elmúlt esztendő. A sportautó-gyártó még sosem adott el annyi járművet egy év alatt, mint tavaly.

Csoportszinten azonban a VW eladásai a chiphiány következtében csökkentek 2021-ben. Más volt a helyzet a Toyotánál, ami nem is kicsivel növelte értékesítéseit, ezzel megőrizve helyét a világ legnagyobb autógyártójaként. A chiphiány persze a japán vállalatot is erősen érinti mostanra, és van olyan modellje, amire akár négy évet is várni kell.

A félvezetők elhúzódó hiánya ellenére a Tesla is növelte kiszállításait 2021-ben, méghozzá nem is kicsivel, közel 90 százalékkal. Ezzel új rekordot állított fel Elon Musk cége.

A Hyundai e-autói csakugyan remekeltek Európában, ahol azokból tavaly 77 százalékkal többet vásároltak, mint 2020-ban. Ennek köszönhetően minden harmadik forgalomba helyezett Hyundai valamilyen elektromos hajtáslánccal rendelkezett.

A Daimler AG bejelentette, hogy február 1-től Mercedes-Benz Group AG néven folytatja működését. Ezzel új mérföldkőhöz érkezik a busz- és teherautógyártást korábban már leválasztó német autógyártó óriás átalakulása.

Összefogással erősítenek a vállalatok

A Renault Csoport a dél-koreai piacon a kínai Geely-vel fog együttműködni a jövően. A kettő autógyártó közösen fog járműveket fejleszteni, gyártani és értékesíteni.

A Bosch a Volkswagennel közösen fog szoftvert fejleszteni önvezető autókhoz. A kettes és hármas szintű önvezetést lehetővé tevő szoftvercsomagot később a Bosch harmadik feleknek is kínálhatja majd.

A 2020-as csökkenés után tavaly 3,6 százalékkal, mintegy 1,9 milliárd tonnára nőtt a világ acéltermelése, annak ellenére, hogy a messze legnagyobb acéltermelőnek számító Kína kibocsátása három százalékkal esett.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink