Gyártók Ismét a Toyota vezette a globális eladásokat

Ismét a Toyota vezette a globális eladásokat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.28 11:23

Ismét a Toyota vezette a globális eladásokat

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A japán Toyota 2021-ben egyhuzamban már a második évben nyerte el a világ legnagyobb autógyártója címet, miután értékesítései a chiphiány ellenére is tovább nőttek.

Hirdetés

A Toyota, a vállalatcsoporthoz tartozó Daihatsu Motors és Hino Motors eladásait is beleszámolva összesen 10,5 millió, az előző évinél 10,1 százalékkal több járművet adott el 2021-ben.

Ezzel egyhuzamban már a második évben utasította maga mögé a korábbi csúcstartó Volkswagen konszernt, ami tavaly 8,9 millió járművet szállított ki. Ez 5 százalékos csökkenés éves összevetésben, egyúttal a legkisebb szám az elmúlt tíz évben – írja a Reuters.

Tavaly az autógyártók világszerte kénytelenek voltak visszafogni termelésüket a félvezetők hiánya miatt. Ugyanakkor a Toyota kevésbé érezte meg az alkatrészhiányt, mivel a 2011-es japán földrengés és cunami után a chipek készleten tartását követelte meg beszállítóitól, továbbá mert hazai és egyes ázsiai piacait a hiány kevésbé érintette.

A Toyota sokáig 9 millió jármű elkészítését célozta a március végéig tartó mostani üzleti évében, nemrég azonban közölte, hogy azt valószínűleg nem fogja teljesíteni a koronavírusos megbetegedésekhez köthető termelési zavarok következtében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink