Gyártók Rekordévet zárt a Lamborghini

Rekordévet zárt a Lamborghini

autopro.hu/P.B. | 2022.01.24 14:20

Rekordévet zárt a Lamborghini

Fotó: Bridgestone

A Lamborghini számára kifejezetten jól sikerült a 2021-es esztendő, a Volkswagen Csoporthoz tartozó olasz vállalat még soha nem adott el korábban annyi autót egy évben, mint tavaly. A vezérigazgató optimista a jövő illetően is.

Miközben a legtöbb autógyártó számára negatív számokat hozott 2021 a chiphiány miatt, addig a Lamborghini nem panaszkodhat. 8405 eladott járművel az olasz OEM a valaha volt legjobb évét zárta, ez 2020-hoz képest 13 százalékos javulást jelentett.

A közlemény szerint az egyes piacokat tekintve továbbra is az Egyesült Államokba került a legtöbb Lamborghini, egész pontosan 2472 példány, ami 11 százalékos növekedést jelent. A második helyen Kína áll 935 autóval, ez viszont 55 százalékos javulás 2020-hoz képest. 706 autóval Németország, majd 564 eladott járművel az Egyesült Királyság következik a listán, mindkét országban növelte eladásait a cég, ahogy a hazai pályán, Olaszországban is – ott 359 Lamborghini talált gazdára.

A Lamborghini is SUV-val tarol

Követve az autóipar globális trendjét, a sportautókat gyártó cég számára is az SUV kategória volt a legkifizetődőbb: a tavaly eladott 8405 autóból 5021 Urus volt, ezt követte a klasszikus sportkocsi, a Huracán 2586 eladott példánnyal, míg a V12-es Aventadorból 798 talált gazdára.

Erősebbek vagyunk, mint valaha, és egy olyan mélyreható változásra készülünk, amely egy még fenntarthatóbb jövő felé vezet bennünket – mondta Stephan Winkelmann, a Lamborghini vezérigazgatója. 2023-tól ugyanis jönnek a gyártó hibridhajtású modelljei.

A Lamborghini 2021-ben mutatta be az elektromos átállásról szóló stratégiáját, amire négy év alatt másfél milliárd eurónál is többet költ a cég. A Lamborghini a tervek szerint 2023-ban piacra dobja első hibrid sorozatgyártású modelljét, 2025-től felére csökkentené a károsanyag-kibocsátását további hibridekkel, majd az évtized végére megérkezhet a cég első tisztán elektromos modellje is – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink