Elemzések Átadták a Knorr-Bremse vasúti Szerviz Központját – ez történt a 38. héten

Átadták a Knorr-Bremse vasúti Szerviz Központját – ez történt a 38. héten

Végh Martin | 2021.09.27 07:23

Átadták a Knorr-Bremse vasúti Szerviz Központját – ez történt a 38. héten

Fotó: Pörge Béla

Megnyílt a Knorr-Bremse megújult vasúti Szerviz Központja, ami európaikon kívül amerikai, ázsiai és afrikai partnereket is kiszolgál. Németországban környezetvédők beperelték a BMW és Daimler autógyártókat amiért azok nem tettek eleget klímavédelmi követeléseiknek. Rövidesen pert indíthatnak a Vokswagen ellen is, ami ráadásul ismét bajba kerülhet egy kibocsátás-befolyásoló szoftvere miatt. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Átadták a Knorr-Bremse megújult vasúti Szerviz Központját. Az autopro.hu is ott volt a 2,5 milliárd forintból megvalósult fejlesztések bemutatóján, amik közvetlen módon 55 új munkahelyet teremtettek.

Ugyancsak az előző héten tartották a Sensirion Holding AG szenzorokat készítő debreceni gyártóüzemének megnyitóját. A svájci vállalat első anyaországon kívüli egysége 200 embernek fog megélhetést nyújtani.

Megint egy szoftver lehet a baj forrása

A Volkswagennek egy újabb károsanyag-kibocsátást szabályozó szoftverét nyilváníthatják illegálisnak Európában, miután az Európai Bíróság főtanácsosa annak alkalmazását szabálytalannak találta.

A még 2015-ben kirobbant dízelbotrány kapcsán vádolt egyik mérnök a VW korábbi vezetőégére, így Martin Winterkornra nézve is terhelő vallomást tett. A mérnök szerint már évekkel a botrány előtt hangot adott aggodalmának, felettesei azonban hallgatásra kérték.

A VW az előző héten megkezdte első teljesen saját tulajdonú kínai akkumulátorgyárának építését, továbbá bejelentette, hogy a mostani héten is rövidített munkaidőben termel wolfsburgi gyára a chiphiány miatt.

A német Deutsche Umwelthilfe környezetvédő szervezet pert indított a BMW és Daimler autógyártók ellen, amiért azok nem egyeztek bele a belső égésű motoros autók 2030-as kivezetésébe. Rövidesen az azonos ultimátumot kapott VW ellenében is perkeresetet nyújthatnak be, az eljárások kimenetele pedig az egész autóipar számára fontos.

Elektromos modellek gyártására alakítja át egyik franciaországi üzemét a Renault. A helyszínen akkumulátorokat is fognak gyártani, 2030-ra évi 43 gigawattóra mennyiségben.

Közeledve az átadáshoz, a Tesla Berlinhez közeli üzemében októberben nyílt napot fognak tartani, amin a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk is ottlesz.

Egyre inkább érzi a chiphiány hatását a Daimler Truck, a világ vezető teherautógyártója. A még az idén külön vállalattá váló Daimler Truck ambiciózus elektrifikációs célt fogalmazott meg, aminek elérésében akkumulátoros elektromos és hidrogénhajtású modellekre is támaszkodna.

Az Egyesült Államokban további 30 millió darab, potenciálisan hibás Takata légzsákkal szerelt autót hívhatnak vissza, miután az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság új vizsgálatba kezdett.

Két-három éven belül fejeződik be a Foxconn thaiföldi gyárának építése, ahol kezdetben évi 50 ezer, később akár 150 ezer autó is készülhet.

Új központtal szál be az elektrifikációba a Bosch Rexroth

A Bosch Rexroth megnyitotta az ügyfél- és innovációs központját az Ulmi Tudományos Parkban. Az új létesítmény tevékenységei a gyártásautomatizálás és a munkagépek villamosítása körül fognak összpontosulni.

A Roszatom orosz atomenergetikai vállalat cége, a Renera lítiumion akkumulátorcellák gyártására épít üzemet a Kalinyingrádi exklávé területén. Az egységben évente három gigawattórányi energiatárolót állíthatnak majd elő.

Jól fogynak a használt autók

Augusztus végéig több mint 534 ezer használt személyautó cserélt gazdát Magyarországon, ami 3,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az őszi hónapokra is kedvezőek az előjelek, ami azt jelenti, hogy megdőlhet a 2019-es csúcs.

Az AlixPartners amerikai tanácsadó cég előrejelzése szerint idén 7,7 millió járműre tehető termeléskieséshez vezet a chiphiány, ami egyúttal 200 milliárd dollár bevétel elmaradását is okozza az autógyártóknak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink