Gyártók Léptek a környezetvédők: beperelték a BMW-t és a Daimlert

Léptek a környezetvédők: beperelték a BMW-t és a Daimlert

autopro.hu/V.M. | 2021.09.21 11:23

Léptek a környezetvédők: beperelték a BMW-t és a Daimlert

Fotó: BMW Group PressClub Global

Egy német környezetvédő szervezet, a Deutsche Umwelthilfe beperelte a BMW és a Daimler járműgyártókat, amiért azok nem egyeztek bele a belső égésű motorral szerelt autók gyártásának 2030-as beszüntetésébe.

Hirdetés

A Deutsche Umwelthilfe és a Greepeace környezetvédő szervezetek még szeptember elején adtak ultimátumot 20-i határidővel a kettő OEM-nek és a Volkswagennek. Az NGO-k azt követelték, hogy a vállalatok 2030-tól ne gyártsanak belső égésű motoros autókat, egyúttal jelezték, hogy követelésük elutasítása esetén perkeresetet fognak benyújtani.

A perkeresetek benyújtásáról először a Handelsblatt számolt be, aminek nyomán a Reuters megkeresésére a BMW és a Daimler is elismerte, hogy nem tesznek eleget a környezetvédők követelésének.

Fájóan végződhet az autógyártóknak

A szervezetek arra alapozták a belső égésű erőforrást használó modellek gyártásának még 2030 előtti korlátozását is tartalmazó követeléseiket, hogy azok szükségesek a párizsi klímaegyezményben foglaltak teljesüléséhez.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a környezetvédők perkeresete gyenge lábakon áll, ám egy idén született hollandiai ítélet arra enged következtetni, hogy a multinacionális vállalatok ellen sikeresen indíthatnak eljárást az elégtelen klímavédelmi tervekre alapozva. A Shellt 2020-ban azzal vádolták meg, hogy klímavédelmi tervének hiányával megszegte az állampolgárokkal szembeni kötelezettségét, a bíróság pedig májusban arra szólította fel, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 45 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

Kiemelt Partnereink