Elemzések Több európai városvezető akar beleszólni a sebességkorlátozásba

Több európai városvezető akar beleszólni a sebességkorlátozásba

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.06 09:19

Több európai városvezető akar beleszólni a sebességkorlátozásba

Fotó: Pixabay

Az európai városok polgármesterei és alpolgármesterei a Financial Times című napilapban megjelent levelükben megvédték a helyi hatóságok jogát a megfelelő sebességhatárok megállapítására.

Hirdetés

A nyílt levél azután született, hogy a központi kormányzat Angliában és Olaszországban olyan kezdeményezéseket tett, amelyek akadályozhatják a városok és települések jogkörét a közlekedésbiztonsági intézkedések – például a sebességkorlátozások csökkentése és a forgalomellenőrző kamerák – bevezetésében. Eközben Németországban több mint 1000 város követeli a helyi sebességkorlátozások megállapításának jogát, amelyet jelenleg a nemzeti szabályok erősen korlátoznak, és csak eseti alapon engedélyeznek az egyes utakra vonatkozóan. Ausztriában egy hasonló kezdeményezés sikeres volt, és a városok az év későbbi szakaszától kezdve maguk határozhatják meg a sebességkorlátozásokat, és működtethetik a közúti ellenőrzéseket.

Antonio Avenoso, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az alacsonyabb sebességkorlátozások városainkban és településeinken alacsony költségű, megbánás nélküli lépés a biztonság javítása, a zaj csökkentése, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés ösztönzése érdekében. Egyáltalán nincs jó ok arra, hogy korlátozzuk a helyi hatóságok szabadságát az ilyen intézkedések meghozatalában."

André Sobczak, a több mint 200 európai nagyvárost tömörítő Eurocities főtitkára így nyilatkozott szerint „a városok egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy meghatározzák, milyen sebességkorlátozásokra és közlekedési intézkedésekre van szükség útjaik biztonságának megőrzéséhez. Ha korlátozzák az ilyen intézkedések végrehajtására vonatkozó lehetőségeiket, akkor a veszélyeztetett úthasználók nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Sürgetjük a nemzeti kormányokat, hogy hallgassanak a helyi vezetők felhívására, és adjanak nekik felhatalmazást arra, hogy alapvető fontosságú beavatkozásokat hajtsanak végre az utcáik biztonságosabbá és egészségesebbé tétele érdekében" – számol be az ETSC.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink