Gyártók E-autók gyártására alakítja át üzemét a Renault

E-autók gyártására alakítja át üzemét a Renault

autopro.hu/P.B. | 2021.09.23 17:22

E-autók gyártására alakítja át üzemét a Renault

Fotó: Renault Group Media Site

Az észak-franciaországi Douai városában található gyárát felújítja a Renault, az átalakítás után pedig elektromos autókat fog gyártani az üzemben. Elsőként a Mégane E-Tech Electric modell készül majd az új gyárban 2022 első felétől, de a későbbiekben az új Renault 5-ösöket is itt fogják gyártani.

Hirdetés

A Renault közleménye szerint 550 millió euróból alakítják át a gyárat, az elektromobilitásra való felkészítés mellett a gyári munkások kényelmét szolgáló ergonómiai változásokat is eszközölnek. Első lépésben a gyártósorokat teszik alkalmassá a különböző elektromos modellek gyártására.

Teljesen felújítják a fényezőműhelyt, új gyártósort telepítenek az akkumulátorok összeszerelésére, illetve különböző, korszerű megoldásokat fognak használni a gyárban – például autonóm járműveket is a belső szállításhoz.

Az átalakítás központi eleme a helyszíni akkumulátorgyártás és összeszerelés lesz, amit nyáron jelentett be a Renault Csoport és az Envision AESC. Hivatalos közleményében a Renault egy gigagyárról beszél, amelynek kapacitása 2024-re 9 gigawattóra, 2030-ra pedig 43 gigawattóra lesz, melyből a Renault 24 gigawattórát fog használni.

Ikonikus gyár

A Renault valószínűleg nem véletlenül választotta éppen a Douai városában található üzemet a megújulásra. Ez a gyár már több mérföldkövet elért a francia OEM életében, és tízmilliónál is több autót gyártottak már le ott, köztük olyan korszakos modelleket, mint a Renault 5 és a 19, vagy éppen a Scénic.

A gyár legújabb fejezete a CMF EV platform gyártása lesz. Ez a Renault kisebbik platformja az elektromos autókhoz, erre épülnek majd az elérhetőbb árúnak szánt autók, mint például az elektromos 5-ös – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink