Gyártók Winterkorn és a dízelbotrány: Szorul a hurok?

Winterkorn és a dízelbotrány: Szorul a hurok?

autopro.hu/P.B. | 2021.09.22 14:17

Winterkorn és a dízelbotrány: Szorul a hurok?

Fotó: Volkswagen MyNewsDesk

A Volkswagen dízelbotrányának egyik vádlottja, egy egykori mérnök arról beszélt a bíróságon, hogy már 2012-ben tájékoztatta a vállalat akkori egyik vezetőjét a hamis értékekről. A meg nem nevezett vezető akkor arra kérte a mérnököt, hogy semmisítse meg az adatokat.

Komoly vádat fogalmazott meg a Volkswagen korábbi vezetősége, és így Martin Winterkorn ellen is Volkswagen egy korábbi mérnöke, a dízelbotrány egyik vádlottja. A mérnök szerint 2012-ben ő már kifejezte aggályait a hamis szoftverrel szemben, amit akkor az Egyesült Államokba importált autókban használt a cég.

A mérnök adatokat mutatott be a károsanyag-kibocsátásról, amiket aggasztónak tartott. Az általa megszólított felső vezető viszont arra kérte, semmisítse meg ezeket a papírokat. Ez a vezető a dízelbotrány négy fővádlottjának egyike.

Winterkorn 2015-ös, a manipuláció kiderülése körüli szerepével kapcsolatban a mérnök azt mondta: az összes tény tudatában a vezérigazgató úgy döntött, hogy elküldi a később letartóztatott VW-vezetőt, Oliver Schmidtet az Egyesült Államokba, hogy kivizsgálja a hamis adatok okát.

Megszegte az utasításokat

A mérnök arról számolt be, hogy 2015-ben őt is a valódi adatok eltussolására utasították a felettesei, ám ő ezt akkor már megszegte, és a valós adatokról tájékoztatta a hatóságokat. Ezzel együtt a vádlottak padján ülő mérnök vállalata felelősséget azért, hogy nem cselekedett időben, ugyanakkor hozzátette, hogy nincs akkora szerepe az ügyben, mint a feletteseinek.

Igazságtalannak tartom, hogy egy padon ülök azokkal a feletteseimmel, akiket én figyelmeztettem a hibára – idézte a mérnököt az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Kiemelt Partnereink