Elemzések Akku-alkatrészeket gyártó üzem épül Vácrátóton – ez történt a 6. héten

Akku-alkatrészeket gyártó üzem épül Vácrátóton – ez történt a 6. héten

Végh Martin | 2023.02.13 07:21

Akku-alkatrészeket gyártó üzem épül Vácrátóton – ez történt a 6. héten

Fotó: MTI

Az elmúlt hét egy újabb akkumulátorgyártási beruházást hozott itthon. Oroszországban teljes gőzzel zajlik az autóipar átrendeződése a külföldi autógyártók kivonulása után, míg a német autógyártóknak a bírósági események köthették le a figyelmét. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A japán Nippon Paper Industries Vácrátóton épít akkumulátoralkatrész-üzemet. A beruházás mintegy 15 milliárd forint értékben valósul meg, és hatvan új munkahely jön létre általa.

Az előző héten folytatódtak a bértárgyalások az Audi Hungariánál a munkáltatói oldal és az Audi Hungária Független Szakszervezet között. A felek folytatták a szakszervezet által korábban átadott bérkövetelés közös elemzését és megvitatását.

A Renault és a Nissan részletezték a szövetségük jövőjéről szóló megállapodást, amit korábban csak nagy vonalakban vázoltak fel a nyilvánosság számára. A tervekben szerepel az európai együttműködés kiterjesztése, magába foglalva közös járműfejlesztést és az akkumulátorok közös partnerekkel való újrahasznosítását is. A gyártók Indiában és Latin-Amerikában szintén új projektekbe kezdenek.

A Mercedes-Benz egy lépéssel közelebb került az orosz piacról való teljes távozáshoz, azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a vállalat helyi pénzügyi divíziójának értékesítését egy orosz cég részére, ami hamarosan a Mercedes orosz üzeme felett is átveheti az irányítást.

Egy másik OEM, a Nissan szentpétervári üzeme az AvtoVazhoz kerül. Az orosz autógyártó az új, közel egy éve nem működő létesítményében újra kívánja indítani a termelést méghozzá új modellekkel.

Az autógyártásban nem csak Oroszországban voltak változások az előző héten. A Subaru jelezte, hogy az alkatrészhiány miatt közel tíz százalékkal kényszerül csökkenteni az éves termelési tervét.

Bírósági csatározások

Az elmúlt hét a bírósági falak között is mozgalmasan telt az autógyártóknak. Dél-Koreában az Audit, a BMW-t és a Mercedes-Benzt is büntetés fizetésére kötelezték, amiért állítólag manipulálták dízelhajtású autóik kibocsátási értékeit. Közülük a Mercedes visszautasította a vádakat, ahogy Nagy-Britanniában is tett, ahol több mint 300 ezer ügyfele vár tőle kártérítést.

A szigetországban a BMW és a Volkswagen neve is előkerült. A bíróság a javukra döntött abban az ügyben, amiben potenciális versenyellenes együttműködésükről követeltek tőlük dokumentumokat.

Akkugyártási tervek

Az első brit gigagyárat építő Britishvolt ausztrál segítséggel menekülhet meg az eltűnéstől. A nemrég felszámolót behívó céget az ausztrál Recharge Industries fogja felvásárolni.

A szlovák InoBat és partnere Közép- vagy Kelet-Európában építenének fel egy nagy kapacitású akkumulátorgyárat. Az elektromos autókat kiszolgáló üzem tervezett kapacitása eléri az évi 40 gigawattórát.

A Bosch Csoport a 2022-es céljai teljesüléséről számolt be. A vállalat, minden kihívás ellenére közel 10 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi évben, miközben munkavállalói létszáma is bővülést mutatott. Idén a vállalat célja, hogy a lassuló globális gazdasági növekedés mellett is javítson jövedelmezőségén.

Az ArrivaBus üzemeltetésében májustól 150 új MAN Lion’s City autóbusz kezdi meg működését Budapesten. A szóló és csuklós kivitelekben érkező járművek első példányai már meg is érkeztek hazánkba.

Változó értékesítési eredmények

Nagy-Britanniában immáron a hatodik egymást követő hónapban nőttek az újautó-eladások. Januárban az egy évvel korábbihoz képest 14,7 százalékkal több új gépkocsit helyeztek forgalomba.

Ellenben Oroszországban még nem mutatja az éledezés jeleit az újautó-piac. 2023 első hónapjában több mint 60 százalékos visszaesést mértek az értékesítésekben, ezzel a januári adatok a megelőző hónap számaitól is messze elmaradtak.

Kínában, a világ legnagyobb autópiacán az eladások szintén jelentősen, mintegy harmadával estek vissza januárban, részben naptári hatásokra visszavezethetően.

Az elmúlt években az indiai kormány jelentős intézkedéseket hozott az elektromobilitás támogatása érdekében. Ennek meg is látszik a hatása, ugyanis az előző pénzügyi évben megháromszorozódott az elektromos személyautók értékesítése.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink