Beszállítók Régiónkban építhet akkugyárat a szlovák InoBat

Régiónkban építhet akkugyárat a szlovák InoBat

autopro.hu/P.B. | 2023.02.08 14:23

Régiónkban építhet akkugyárat a szlovák InoBat

Fotó: Inobat

Az InoBat és a Gotion High-Tech akkumulátorgyártók együttműködésről állapodtak meg. A két cég nem kötelező erejű megállapodást írt alá egy közös akkumulátorgyár építésének vizsgálatáról.

Hirdetés

A megállapodás az együttműködés egyéb szempontjait is figyelembe veszi, de a közösen felépítendő akkugyár egyes részleteire is kitér: a tervek szerint évi 40 gigawattóra termelési kapacitással működne az üzem, ami elektromos járművekben használt akkumulátorcellákat és csomagokat gyártana. A partnerek lehetőleg Közép- vagy Kelet-Európában építenék az akkumulátorgyárat.

Az egyelőre mérlegelés alatt áll, hogy lítium-vas-foszfát vagy nikkel-mangán-kobalt kémiájú akkumulátorokat gyártanának. Ezen túlmenően a két vállalat azt tervezi, hogy megvizsgálja és közösen fejleszti az ESS akkumulátorok gyártási lehetőségeit az InoBat meglévő szlovákiai telephelyein.

„A Gotion ideális partner az InoBat számára. Hozzánk hasonlóan ők is szilárdan hisznek abban, hogy a fenntartható jövő csak akkor érhető el, ha az energiát és az azt biztosító termékeket fenntartható módon állítjuk elő, körforgásos rendszerben” – mondta Marian Bocek, az InoBat alapítója és vezérigazgatója.

Steven Cai, a Gotions General Research Institute of Engineering technológiai igazgatója és elnöke hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy ez az együttműködés mindenki számára előnyös eredményeket hoz, és jobb jövőt teremt az elektromos járművek akkumulátorainak területén

Egy akkugyárat már épít az InoBat a környéken

Az InoBatnak nem ez lenne az első akkumulátorgyára a régióban, a szlovák vállalat ugyanis Szerbiában épít akkumulátorgyárat, amely a tervek szerint 2025-ben nyitja meg kapuit négy gigawattórás éves kezdeti kapacitással. Emellett 2024-ben egy 10 gigawattóra kapacitással rendelkező akkumulátorcella-gyár nyitja meg kapuit a Felvidéken.

A Gotion is folyamatosan bővíti globális gyártási hálózatát is: korábbi bejelentések szerint akkumulátorgyárat épít Thaiföldön, Vietnamban és Michigan államban is – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink