Beszállítók Ausztrál segítséggel menekülhet meg a Britishvolt

Ausztrál segítséggel menekülhet meg a Britishvolt

autopro.hu/V.M. | 2023.02.09 11:17

Ausztrál segítséggel menekülhet meg a Britishvolt

Fotó: Twitter/britishvoltuk

Az ausztráliai Recharge Industries akkumulátorgyártó vásárolhatja fel a nemrég becsődölt Britishvoltot. A Nagy-Britannia első gigagyárát építő vállalat megmentése fontos lenne annak érdekében, hogy a szigetország az elektromos korszakban is fenntarthassa autóiparát.

Hirdetés

A Britishvolt az észak-angliai Blyth kikötővárosban kezdte meg akkumulátorgyára építését. A létesítmény Nagy-Britannia első nagyméretű akkumulátorgyára lenne 2024-es befejezésekor, éves termelési kapacitása akár a 48 gigawattórát is elérheti a tervek szerint.

A Britishvolt 2022 elején kétmilliárd dollár tőkéhez jutott magánbefektetőktől és állami támogatás révén, ez az összeg azonban nem fedezte minden kiadását. A vállalatra tavaly év végétől több befektető is ajánlatot tett, melyeket azonban a hitelezők elutasítottak, ami január közepén, források hiányában, felszámoló bevonásához vezetett.

Mint ahogy azonban látszik, a lépés nem jelentette az akkumulátorgyár végét. A napokban az ausztrál Recharge Industries-t választották ki a Britishvoltra ajánlatot tevők közül, az egyelőre nem részletezett megállapodással pedig úgy tűnik még lehet valami az eredeti elképzelésekből.

Az Automotive Manufacturing Solutions szerint a Recharge Industries, mely a New York-i Scale Facilitation holdingtársasághoz tartozik, jelenleg a délkelet-ausztráliai Geelong városában építi saját lítiumion akkumulátorokat készítő gigagyárát.

Már voltak megrendelők

A Britishvolt korábban az Aston Martinnal és a Lotus-szal is megállapodást kötött akkumulátorok fejlesztésére és gyártására vonatkozóan, azt azonban még nem tudni, hogy ezeknek a szerződéseknek mi lesz a sorsa.

A Britishvolt fennmaradása, és üzemének megvalósulása kulcsfontosságú lenne a gigagyárakkal még nem rendelkező Nagy-Britannia számára annak érdekében, hogy megakadályozza autóipara kontinentális Európába települését a jövőben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink