Szolgáltatók Már Budapesten vannak a leújabb BKK-buszok

Már Budapesten vannak a leújabb BKK-buszok

autopro.hu/P.B. | 2023.02.08 17:22

Már Budapesten vannak a leújabb BKK-buszok

Fotó: Facebook/ArrivaBus Kft.

Májustól kezdenek el forgalomba állni a ArrivaBus legújabb járművei, a dízelhajtású, szóló és csuklós MAN Lion’s City-k. A vállalat a BKK vonalain fogja járatni a buszokat, azaz a budapesti utasok találkozhatnak velük azokon a járatokon, amelyeken az ArrivaBus szolgáltat.

Az ArrivaBus üzemeltetésében májustól 75 szóló MAN Lion’s City 12C és 75 csuklós MAN Lion’s City 18C típusú klimatizált, alacsonypadlós jármű érkezik a fővárosi utakra – pontosabban 162 buszt vesz a vállalat, amiből 150-et kell kiadnia a forgalomba csúcsidőben (a szóló és a csuklós kivitelből is hat-hat tartalék áll majd a cég rendelkezésére). A buszok több ütemben kezdik meg a szolgáltatást Budapesten, a cég által üzemeltett járatokon.

Az új autóbuszok megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak – Euro 6e dízel besorolásúak –, emellett kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek, továbbá nagyméretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel vannak felszerelve.

Érdekesség a buszokkal kapcsolatban, hogy Budapesten szokatlan módon a szóló példányok kétajtós, a csuklósok háromajtós kivitelben érkeznek. Ennek előnye, hogy több mint tíz százalékkal, akár hattal több ülőhely áll az utasok rendelkezésére, így több utas számára kínálnak kényelmesebb utazási lehetőséget. Hátrány lehet ugyanakkor a lassabb utascsere, emiatt várhatóan nem a legforgalmasabb belvárosi vonalakon közlekednek majd a buszok.

Észak-Pesten örülhetnek először

Az ArrivaBus közösségi médiában tett tájékoztatása szerint májustól a cég észak-pesti szolgáltatási területének járműflottája újul meg. A járműállomány első fecskéit februárban köszönthettük hazánkban, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. dunaharaszti telephelyén – írta a vállalat.

A most érkező autóbuszok a Budapesten 2013 óta közlekedő Mercedes-Benz Citaro C2-eseket váltják, melyeket szintén az ArrivaBus üzemeltet a főváros számos járatán Óbudától Újpesten át Kelenföldig.

Ahogyan az itt elérhető videóban is látható, a buszok az MAN Lion’s City modell legújabb verziójához tartoznak, így várhatóan nyolc év múlva sem tűnnek majd idősnek – akkor, amikor a szerződés szerint leghamarabb lejár a buszok budapesti szolgálata.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink