Elemzések Csúcsteljesítményű AMG modellek gyártása indult el Kecskeméten - ez történt a 41. héten

Csúcsteljesítményű AMG modellek gyártása indult el Kecskeméten - ez történt a 41. héten

Szammer Nikolett | 2019.10.14 13:00

Csúcsteljesítményű AMG modellek gyártása indult el Kecskeméten - ez történt a 41. héten

A Samsung Gödön hozza létre legújabb akkumulátorgyártó üzemét. Debrecenben jön létre a Deufol délkelet-európai regionális központja, Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzemét építi fel. Üzemleállások sora jön a világban, a thyssenkrupp és a Michelin és gyárakat készül bezárni. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Folyamatos fejlesztésben a hazai nagyok

Mostantól csúcsteljesítményű AMG modellek készülnek kizárólag a magyarországi Daimler-üzemben. A Mercedes-Benz AMG Performance kompakt modellek gyártásának előkészületei már 2018-ban megkezdődtek Kecskeméten. A Magyar Suzuki Zrt. is fontos mérföldkőhöz ért, a vállalat 2016 szeptemberében indult, átfogó kutatási-fejlesztési projektje végső fázisához érkezett. Az autógyártó jelentősen modernizálta logisztikai rendszerét és intelligenssé tette hegesztési hálózatát.

A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó üzeme jöhet létre Gödön. A Samsung SDI új akkumulátorgyártó üzemét mintegy 390 milliárd forintból hozza létre, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre.

Számos beszállító kezd beruházásba itthon

20 millió eurós beruházással Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzemét építi fel Debrecenben a Deufol, ami egyben a vállalat délkelet-európai regionális központja is lesz. A beruházással új iparág, a logisztika és a csomagolástechnika válik meghatározóvá a városban.
A Debrecenbe érkező nagyvállalatok és a folyamatosan növekvő utasszám miatt bővítik a debreceni repteret. Új utasterminált épül majd, melynek tervezésére még az idei évben kiírják a pályázatot.

Új összeszerelő üzem épül kétmilliárd forintot meghaladó összegből. Az erőgépek, munkagépek és vasúti szerelvények fémszerkezeteit gyártó, megmunkáló, valamint egyedi hegesztett acélszerkezetek előállításával foglalkozó SBS Kft. a Heves megyei Erdőtelken hozza létre új üzemét.

16 milliárd forintból bővíti gyárát a Joyson Safety Systems Hungary Kft. Miskolcon, a fejlesztéssel még modernebb termelési folyamatot valósítanak meg, új technológiai módszert vezetnek be.

Daimler fent, Audi lent

Rekordeladással zárta a szeptembert a Daimler, az első fél év gyengélkedése után a harmadik negyedévben lendületet vettek a cég autóeladásai. Ezzel szemben az Audi AG értékesítése kizárólag a bázishatásnak köszönhetően nőtt szeptemberben, miután egy évvel korábban az új (WLTP) emissziós mérési eljárásra való átállás 22 százalékkal vetette vissza az értékesítéseket. Az első három negyedév eladásai azonban összességében csökkentek.

Üzembezárások sora jön

A thyssenkrupp 200 millió eurós éves költségcsökkentést tervez, így a liftüzletág után újabb részüzletágakat adhat el. Az ipari üzletág vezetője is távozik, míg az alkatrész egység vezetője marad a posztján.

Abroncsgyárakat zár be a Michelin, a már korábban bejelentett németországi üzembezárás mellett az ázsiai gyártók konkurenciája miatt leállítja a termelést egy franciaországi üzemében is.

Továbbra sem egyezett meg Kanadában a Nemak és az Unifor a kanadai gyár bezárásával kapcsolatban. A 270 munkavállaló mögött álló érdekképviselet most választottbírósági eljárást indított.

Új modellek a fedélzeten

Jövő év nyarán vehetik kézhez első tulajdonosai a Volvo és a kínai Geely által dédelgetett projekt termékét, a Polestar 2-t. A göteborgi központú cég a múlt héten közölte az elektromos gépjármű fogyasztói árát, amelyből kiderül, hogy a gyártó a Tesla 3 és a Tesla S között képzeli el a modell pozicionálását. A gyártás 2020 tavaszán indul, természetesen Kínában.

Megkezdődött az új Opel Corsa sorozatgyártása Zaragozában, a német autógyártó elektromos stratégiájának részeként a jövő év elejétől már Corsa-e is készül. A Ford hivatalosan is elkezdte a Puma modell összeszerelését a romániai üzemében, amely évente akár 250 ezer járművet is gyárthat.

Megnyitották a Jaguar Land Rover új, 50 ezer négyzetméteres, modern fejlesztőközpontját Angliában, ahol tizenháromezer mérnök dolgozhat.

Veszélyes járművek

Az idősebb Boeing 737-esek öt százalékán találtak repedést. A szárny és az üzemanyagtöltő nyílás közötti repedés szélsőséges esetben hozzájárulhat az irányítás elvesztéséhez.

Még közel húszezer autó közlekedik életveszélyes Takata légzsákokkal, annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt a fogyasztói felügyelők értékelése alapján „kritikus” besorolást kaptak.

Az elektromos járművek egyik hátulütője, hogy a nagyfeszültségű alkatrészek miatt különösen veszélyessé válhat még a legkisebb ütközés is. A gyártók olyan rendszert fejlesztettek ki, amely kisebb robbanásokkal előzi meg az elektromos elemek áramütését.

Hullámzó gazdaság

Hullámvasúton a magyar ipari termelés, az autógyárak nyári leállásának a tavalyitól eltérő ütemezésével, és a munkanaphatással magyarázták az elemzők az ipar minden várakozástól elmaradó teljesítményét. A KSH eredményei szerint a járműgyártás viszi a prímet az augusztusi ipari termelés előzetes eredményeiben. 2017 márciusa óta nem látott növekedés figyelhető meg a hazai ipari termelésben.

Az elmúlt fél évben tapasztalt fellendülést követően visszaesett a vállalatok beruházási szándéka, és jelenleg a cégek kevesebb mint fele tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Emellett a vállalatok többsége a beruházásokra szánt összeget sem tervezi növelni, így kérdéses, hogy véget ért-e a hazai nagy beruházási hullám.

Németországban nőtt az ipari termelés, a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján augusztusban az ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a júliusi 0,4 százalékos havi csökkenés után. Az export növekedésére nem számítanak idén a német vállalatok. Öt egymást követő rekordévet követően ebben az évben várhatóan már nem növekszik a német vállatok exportja az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a BGA szerint (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.).

Hatéves mélypontra romlott a befektetői hangulat az euróövezetben októberben, mivel a központi bankok gazdaságélénkítő intézkedései nem tudták lecsillapítani a recessziós félelmeket.

Heti brexit

A német autógyártás lehet az egyik legnagyobb vesztese a brexitnek. A BMW, Daimler, Volkswagen hármas nagyon megérezné, ha vámokat vetnének ki a brexit után. A franciák is rosszul járnának, bár az ő kitettségük csökkent az elmúlt két évben.

Egy megállapodás nélküli brexittel két évre leállna a brit gazdaság növekedése. Az Institute for Fiscal Studies (IFS) londoni pénzügyi kutatóműhely különböző brexit-forgatókönyveket készített, számításai szerint a brit gazdaságra komoly negatív hatással lenne, rendezetlen kilépésre kerülne a sor.

A duális képzéssel biztosítanák a szakképzett utánpótlást

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását. A kecskeméti autógyár úttörő szerepet vállal a duális képzés hazai fejlesztésében, aminek köszönhetően folyamatosan nő az oktatási forma népszerűsége, és egyre több nő is a járműipari karrier mellett dönt. Duális szakképző központ nyílik Zalaegerszegen is. Az épülő központ lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a tanulmányaik alatt a tudás mellett gyakorlati ismereteket is szerezzenek.

A megfelelő szakemberek képzése hihetetlenül fontos napjainkban, hiszen meghatározó szerepet kap a mesterséges intelligencia (MI) a vállalatok jövőbeni sikerében világszerte. Egyes felmérések szerint épp a szakemberhiány a mesterséges intelligencia gátja.

Kiemelt Partnereink