Beszállítók Még közel húszezer autó közlekedik életveszélyes Takata légzsákokkal

Még közel húszezer autó közlekedik életveszélyes Takata légzsákokkal

autopro.hu/H.J. | 2019.10.08 04:30

Még közel húszezer autó közlekedik életveszélyes Takata légzsákokkal

Évekkel ezelőtt a fogyasztói felügyelők értékelése alapján „kritikus” besorolást kaptak a Takata légzsákok. Jelenleg még mindig közel húszezer autó közlekedik a hibásan felszerelt biztonsági berendezésekkel.

Hirdetés

A nagyobb autógyártók – köztük a BMW, a Holden, a Honda, a Mitsubishi és a Toyota járműveit – már visszahívták az üggyel kapcsolatban. Az ausztrál Versenyjogi és Fogyasztói Bizottság azonban továbbra is arra figyelmezteti az autósokat, hogy addig ne közlekedjenek autójukkal, amíg a légzsákok cseréje nem történik meg.

Kritikus besorolás, több végzetes baleset

A „kritikus” besorolás azt jelenti, hogy a szakértők a Takata termékeit különösen veszélyesnek ítélték meg. A hibás biztonsági berendezések akár kisebb ütközések esetén is súlyos sérüléseket, vagy akár halálos balesetet is okozhatnak. A meghibásodott légzsákok eddig világszerte 23 halálesetért felelősek.

2020 a határidő

2019 augusztusáig közel 2,4 millió autóban cserélték ki a légzsákokat, ami 82,4 százaléka az összes leszállított hibás berendezésnek. 2020 végéig pedig minden érintett jármű hibáját ki kell javítani, ez közel 483 000 légzsákot jelent.

Az ausztrál autósok online vagy a gyártó saját oldalán is tájékozódhatnak az érintett modellekről. A visszahívott autók légzsákjait a gyártó ingyen kicseréli – számolt be a The Guardian.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink