Gyártók Együttműködésben robot és ember: finisben a Suzuki-gyár innovációs projektje

Együttműködésben robot és ember: finisben a Suzuki-gyár innovációs projektje

autopro.hu/K.Á. | 2019.10.08 16:54

Együttműködésben robot és ember: finisben a Suzuki-gyár innovációs projektje

A Magyar Suzuki Zrt. fontos mérföldkőhöz ért, a vállalat 2016 szeptemberében indult, átfogó kutatási-fejlesztési projektje végső fázisához érkezett. Az autógyártó jelentősen modernizálta logisztikai rendszerét és intelligenssé tette hegesztési hálózatát. A projektet három konzorciumi partnerrel és több mint 100 szakember összehangolt munkájával viszik.

Hirdetés

A változó piaci igények és hatósági előírások hatására az autómodellek gyakran változnak, az új gépjárműmodellek fejlesztési ciklusa jelentősen lerövidül, ezért az eddiginél rugalmasabb raktározási rendszerre van szükség. Az innovációs projekt keretében a Suzuki ezért digitalizálta belső alkatrészellátási rendszerét, mely alkalmas arra, hogy azonnal megjelenítse az anyagmozgással és készletekkel kapcsolatos visszajelzéseket, ezzel is javítva a hatékonyságot és csökkentve az emberi hiba lehetőségét. A vállalat a raktári folyamatok modernizálásával támogatja a gyáron belüli teljes elektronikus termékkövetést, a szerelőüzem alkatrész-ellátási folyamatait pedig egy speciális, anyagáramlást szimuláló szoftverrel optimalizálja.

Totális kontroll alatt a ponthegesztés

A projekt keretében a vállalat hálózatba kapcsolta a hegesztőrobotokat a ponthegesztési folyamat nyomon követéséhez, illetve olyan kommunikációs hálózatot épített ki, amely képes a strukturált adatfeldolgozásra. Az innovatív rendszer felgyorsítja az új modellek bevezetését azáltal, hogy a karosszéria-elemek ponthegesztéseinek eddigi manuális ellenőrzését szoftveres ellenőrzéssel váltja fel, és kapcsolatot teremt a 3D-s modellek, valamint a valóságos karosszériák ponthegesztési koordinátái között. A fejlesztés lehetővé teszi a robotokból kinyerhető információk értékelését, így a gyártási idő is rövidül, és hamarabb ki lehet szűrni az esetleges hibákat, meghibásodásokat, így a karbantartás is tervezhetővé válik.

Az innovációs konzorciumi projektet a Magyar Suzuki Zrt. vezeti együttműködésben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel, a PEMÜ Műanyagipari Zrt-vel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karával, összesen több mint 100 szakember bevonásával.

Partnere segítségével a Suzuki egyben kísérletet végez a lézerhegesztés bevezethetőségére, amely rugalmasabb, rövidebb ciklusidejű gyártást tesz lehetővé. Alkalmazásával a különböző ötvözetek és könnyűfémek egyszerűen, gyorsan és speciális eszközök nélkül illeszthetők össze.

Égéstűrő polimereket is fejlesztenek

Az alkatrész-prototípusokhoz használt alapanyagok jelentősen meghatározzák a végtermék tulajdonságait. A Suzuki és fejlesztési partnere a jelenleg használt alapanyagoknál fejlettebb égésgátlású és jobb műszaki paraméterekkel rendelkező polimereket fejleszt. A pályázat utolsó szakaszában nagyüzemi körülmények között vizsgálja a polimerek viselkedését, valamint összehasonlítja a jelenleg gyártott alkatrészeket az új anyagokból készültekkel. A vállalat célja, hogy ezzel is tovább növelje modelljei biztonságát, illetve hozzájáruljon a környezet megóvásához és autói üzemanyag-felhasználásának csökkentéséhez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink