Gyártósor Egyedülálló oktatást ad dolgozóinak a Jankovits Engineering

Egyedülálló oktatást ad dolgozóinak a Jankovits Engineering

Pörge Béla | 2024.04.12 07:16

Egyedülálló oktatást ad dolgozóinak a Jankovits Engineering

Fotó: Jankovits Engineering

A magyar ipar elmúlt években tapasztalt bővülésének hála komoly igény mutatkozik a hidraulika professzionális ismeretére: a hidraulikus gépek és rendszerek tervezésére, gyártására és karbantartására. Ezt a lehetőséget ragadta meg a Jankovits Engineering, de ehhez speciális tudást igénylő szakemberekre is szüksége van a cégnek – akiket főleg maga nevel ki. Interjú Dr. Jankovits Richárddal, a vállalat társügyvezetőjével.

- Legutóbbi interjúnk során említette, hogy a 2022-es év csökkenést hozott a korábbi pozitív évek után, de 2023-ban már ennél jobb eredményt várt. Mit lehet elmondani a Jankovits Engineering 2023-as évéről?

- A gazdasági környezet nem a legkedvezőbb jelenleg, a beruházások terén még mindig nincs fellendülés – ennek több oka van, elsősorban a háború, a COVID, illetve Magyarországon az uniós pályázatok csúszása. Emellett az autóiparban egy jelentős átrendeződés – az elektromos átalakulás – zajlik, aminek kapcsán, meglátásom szerint sajnos nem az európai, sokkal inkább a kínai és amerikai cégek vannak előnyben. Emiatt óvatosságot tapasztalok az európai autóiparban, ami a beruházásokra is rányomja a bélyegét.

Az elmúlt évről elmondhatom, hogy az árbevételünk magas volt, a nyereségünk pedig javult a 2022-es évhez képest, de úgy gondolom, ezen a fronton még további előrelépésre lesz szükség.

- Hogyan tudott a vállalat reagálni erre a gazdasági helyzetre?

- Először is mindenképpen meg akarjuk tartani azt a tulajdonságunkat, hogy több lábon állunk, erre a rugalmasságra szükség van a gyorsan változó világunkban. A három lábunk a kereskedelem, a szerviz és az egyedi gépgyártás. Az elmúlt években inkább a gépgyártáson volt a hangsúly, most a másik két lábat is szeretnénk előtérbe helyezni.

Az elmúlt tíz évben a magyar ipar jelentős fejlődésen ment keresztül, számos új gyár épült. Bár most a beruházások megtorpantak, de az ipari potenciált fent kell tartani, működtetni kell. Ehhez jelentősen hozzájárul a karbantartás és a szervizelés: ahogyan az ipar volumenével a gépek száma megnőtt Magyarországon, úgy a karbantartás és a szervizelés felé is egyre nagyobb igény mutatkozik.

Dr. Jankovits Richárd, a vállalat társügyvezetője (balra) és édesapja, Jankovits István cégalapító.

Dr. Jankovits Richárd, a vállalat társügyvezetője (balra) és édesapja, Jankovits István cégalapító. | Fotó: Jankovits Engineering

A Jankovits Engineering-nek komoly versenyelőnye van a hidraulikus gépek szervizelésében, ezt akarjuk kihasználni egy professzionális szervizzel. Természetesen fontos láb a kereskedés is, ahol szintén a hidraulika az elsődleges területünk, de folyamatosan nyitunk egyéb termékcsoportok irányába is.

- Mekkora igény jelentkezik a cég szerviztevékenysége iránt? Látszik a kereslet növekedése az említett hatások miatt?

- Igen, látszik a bővülés, de fontos kiemelni, hogy több régóta meglévő, nagyvállalati partnerünk is van a szervizelés terén. Jellemző területek, ahol ezzel a tevékenységgel kiemelten jelen vagyunk: nehézipari, öntödei, illetve gumiipari vállalatok.

Sok esetben az ügyfelek alapvető elvárása, hogy kulcsrakész szolgáltatást nyújtsunk, vagyis ne csak terméket, komplex megoldást adjunk a vevőnek. Többek között ez is generálta azt, hogy a szervizszolgáltatásainkat fejlesszük és előtérbe helyezzük.

Általánosan jellemző az ipar növekedésével – és így a cégek, gyárak szaporodásával -, hogy egyre több a megrendelésünk a hidraulikus gépek szervizelésének területén. Ez egy nagyon speciális szegmens, akinek nincs benne tapasztalata, az nem áll hozzá nagyvállalatok hidraulikus gépeinek javításához.

- Egy ilyen speciális területen kevés szakember érhető el. A már említett korábbi interjúnkban szó volt arról, hogy a vállalat bővíti oktatási tevékenységét. Hogyan halad ez a projekt?

- A szerviztevékenységhez nagyon speciális szaktudású emberekre van szükség, viszont a szocialista rendszer hagyományai miatt máig nincs igazi hidraulikus képzés Magyarországon, nem erre koncentrált a magyar ipar és oktatás. Ezért eljutottunk oda, hogy az egyetemi, technikusi szakképzés után mi, cégen belül neveljük ki a jövő hidraulikával foglalkozó szerviztechnikusait, mérnökeit.

Több mint egy éve indult el a speciális oktatási programunk a legnagyobb tudású kollégánk irányításával. A szerelők, illetve a mérnökök csoportra/egyénre szabott oktatást kapnak, a hidraulikus rendszerek tervezésére egy kimondottan magas szintű oktatást hoztunk létre. Akár heti három alkalmat is tudunk biztosítani, nagyon komoly tananyagunk jött létre a területen, azt gondolom, ebben egyedülállóak vagyunk. Fontosnak tartjuk az oktatást, enélkül nem lehet előrelépni.

Itt emelném ki, hogy folyamatos kapcsolatban vagyunk közép- és felsőoktatási intézményekkel: szakmai gyakorlatot biztosítunk, duális képzésben veszünk részt, illetve kollégáink oktatóként, előadóként is hozzájárulnak az oktatási intézmények tevékenységéhez – erősítve cégünk szakmai elkötelezettségének brand-jét is.

- A hidraulika tehát egyre fontosabb a vállalat életében. Miért került fókuszba ez a terület?

- Említettem, hogy cégünk több lábon áll, de az egyedi gépgyártás terén kicsit tisztítottunk a portfóliónkon. Optimalizálva az egyedi gépgyártás területén jelentkező kockázatokat, igyekszünk arra a területre összpontosítani, amiben a legjobbak között vagyunk, ez pedig a hidraulika. Ehhez társulhatnak további olyan technológiák, melyek terén rendelkezünk megfelelő szaktudással és tapasztalatokkal. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a hidraulika egy nagyon speciális terület, egyedi szaktudást és gyakorlatot igényel, mellyel mi rendelkezünk. Ezt az egyedi tudást szeretnénk kamatoztatni a piacon, kiszolgálva az egyedi és speciális vevői igényeket.

Fotó: Jankovits Engineering

Az automatizálást természetesen nem lehet háttérbe szorítani, erre folyamatos az igény az ügyfelek részéről, ráadásul az még abszolút a profilunkba vág, hogy például egy hidraulikus présgéphez telepítünk robotos vagy vizuális ellenőrző megoldásokat. Az automatizálás terén szerzett kompetenciáinkat bizonyítja, hogy a tavalyi évben egy tisztán automatizálási projektünk az Ipari Célgép Nagydíj egyik kategóriájának nyertese lett.

- Hogyan változott a cég partneri köre az elmúlt hónapokban?

- Kereskedelmi fronton két új partnert említhetek meg: az egyik a Hengst, egy német szűrőipari vállalat, akikkel a tavalyi évben kötöttünk kereskedelmi szerződést. A másik a Stauff, ami szintén egy német, prémiumtermékeket gyártó nagyvállalat - e cég speciális, hidraulikus gépeit és alkatrészeit az idei évtől forgalmazzuk Magyarországon.

Folyamatosan figyeljük az új lehetőségeket, nagyon pozitív fejleménynek tartjuk a debreceni és szegedi beruházásokat, ahol biztosan lesznek hidraulikus gépek is a gyárakban, ott pedig mi versenyképes ajánlatokat tudunk adni. Ezekre a beruházásokra kiemeltem figyelünk, ahogyan a külföldi lehetőségekre is: a hidraulika alapvetően a nehéziparhoz kapcsolódik, ami Magyarországon nem a legjelentősebb volumen. Folyamatosan keressük azokat a külföldi lehetőségeket, ahol versenyképes referenciákat tudunk felmutatni.

Az exporttevékenységünk zászlóshajója az a gép, amivel alumíniumprofilok tesztelését tudjuk elvégezni. Ez egy olyan partnerünknél dolgozik, aki a Teslát látja el alumíniumprofilokkal. Így van már nyolc gépünk az Egyesült Államokban és kettő Kínában is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink