Szolgáltatók A járműgyártás viszi a prímet az augusztusi ipari termelés előzetes eredményeiben

A járműgyártás viszi a prímet az augusztusi ipari termelés előzetes eredményeiben

MTI | 2019.10.07 10:20

A járműgyártás viszi a prímet az augusztusi ipari termelés előzetes eredményeiben

Az augusztusi ipari termelés előzetes adatait közli ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2017 márciusa óta nem látott növekedés figyelhető meg a hazai ipari termelésben.

Hirdetés

Az első félévi 5,4 százalékos növekedés után az első hét hónapban 6,3 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a tavalyi 3,5 százalékot követően. Júliusban az ipari termelés volumene 12,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,7 százalékkal emelkedett a termelés, 2017 márciusa óta nem volt ekkora növekedés az ipari termelésben.

Jól teljesített a hazai járműgyártás

Az ipari termelés éves összevetésben nagy kilengéseket mutat az idén, a júliusi rekordot megelőző hónapban, például, 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártásban az előző havi szerény 3,6 százalék után 34,5 százalékosra ugrott a növekedés üteme, amit a nyári gyárleállások eltérő időzítésével magyarázott a KSH. A gyorsulás elsősorban a bázisévitől eltérő nyári leállással függ össze.

Az ipari export volumene 12,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a járműgyártás kivitele 31,0 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink